• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"KAKO ĆE SAD PROSEČNI SRBENDA LETOVATI": Spisak stvari koje se ne mogu uneti u Grčku, bitno za sve koji idu tamo

Autor Uroš Matejić

U Grčku je zabranjen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda...

 putovanje Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Kako će sad prosečni Srbenda letovati?", komentar je u grupi Grčka info na spisak stvari koje se ne mogu uneti u tu državu. Čini se - svake godine ista tema, ali nije zgorega podsetiti se koje to stvari ne smeju da se prenose preko granice, a koje smeju u određenim dozvoljenim količinama.

U Grčku je zabranjen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda. To znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mleko, jogurt, pavlaku... Takođe, nije dozvoljeno nositi kuvana ili pržena jela i kvarljive namirnice, podseća blog Grčka info Granični službenik ima pravo da ove namirnice oduzme i baci ukoliko ih pronađe.

Kako je navedeno, preko granice možete poneti do 5 kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce. Takođe niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, gotova jela, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 EUR po putniku (150 EUR za mlađe od 15 godina).

Postoji i bitna napomena za unos cigareta u Grčku: "Dozvoljeni unos cigareta po putniku je najviše 200 cigareta (1 boks) kada je u pitanju viši limit ili 40 cigareta (2 kutije) kada se primenjuje niži limit".

U napomeni na zvaničnom sajtu Evropske Unije takođe piše da Grčka ima pravo (za putnike koji dolaze kopnom ili morem tj. automobilima i autobusima) primeniti niži limit unosa dozvoljenog broja cigareta tj. 40 cigareta (2 kutije", navodi se u objavi.

U praksi se zaista dešava da grčki carinici naprave problem zbog cigareta, najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane - i pozivaju su se upravo na ovaj niži limit, ali u dosta slučajeva takođe nisu ni pitali za cigarete niti pretresali autobuse i automobile.

"Kako će sad prosečni Srbenda letovati" - glasio je jedan komentar, dok je drugi bio prilično zabrinut: "Sve razumem ali hrana za bebe... Moje dete pije mleko u prahu koje nema da se kupi u Grčkoj što znači da moram poneti i više od regularnih doza jer ne smem biti u situaciji da mi nestane.."

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:18
"GRČKA NIJE IZDALA SAMO PRIJATELJSKU SRBIJU NEGO I PRAVOSLAVLJE" Novinarka iz Atine opisala atmosferu nakon SRAMNOG GLASANJA U SE
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Grčka info/Mondo/U. M.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kadlec

Sve je skuplje nego kod nas. Ali moze se preneti, niko nista ne pita na granici.

Rodijum Lanac

Ljudi e ste čuli vi za prava preko okeanska letovanja. Kad mi neko kaze bio sam na letovanje, prvo pitam gde? Čim kaže lokal Grčka, Turska, Tnus, Egipat.... Dalje ne slušam.

Sremac

Sad ce Leskovcani i Nišlije kao i braca im iz Bg a be bate be gi gu ga,podici ustanak na granici.

special image