• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"DALI DEPOZIT ZA KUĆU U GRČKOJ PA PREVARENI": Istražili smo koje se zamke kriju u procesu kupovine nekretnina

Autor Jelena Nikolić

Iako primamljive ponude mame mnoge strane državljane, među kojima su i Srbi koji kupuju stanove u ovog zemlji, postoji oprez zbog prevara – ukoliko ne uđete u ovaj poduhvat dobro informisani, možete ostati i bez nekretnine i bez para

 Kupovina stana u Grčkoj prevara Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock/Michael Dechev

Kupovina stana u Grčkoj za mnoge predstavlja san koji, kako smo već pisali, može lako postati java jer ni procedura i papirologija ni cene ne predstavljaju nešto nedostižno. Iako primamljive ponude mame mnoge strane državljane, među kojima su i Srbi koji kupuju stanove u ovog zemlji, postoji oprez zbog prevara – ukoliko ne uđete u ovaj poduhvat dobro informisani, možete ostati i bez nekretnine i bez para.

Nije obaveza, već "pametan savet" koji smo dobili od Srpkinje Katarine, koja godinama živi u severnom delu Grčke.

"U kupovinu ne bi trebalo da se kreće bez advokata i to proverenog jer je poslednjih godina zabeležen veliki broj prevarenih kupaca", dobili smo koristan savet od nje.

Kada odaberete nekretninu po vašoj meri, prva u nizu obaveza je plaćanje rezervacije objekta, a ona se kreće od 1.000 evra pa naviše, u zavisnosti od cene nekretnine. Nakon što se plati avans, dalje uz punomoćje, koje ostavi kupac, može završavati advokat iz Grčke.

Advokat će, između ostalog, proveriti sve detalje oko vlasništva, kako se ne bi desilo da se ispostavi da željena nekretnina nije "1/1" u vlasništvu lica koje je prodaje – u tom slučaju vaš avans propada, a od kupovine nema ništa. On može kupcu otvoriti i njegov poreski broj, koji je obavezan i završiti sve neophodne procedure...

"Dali depozit za kuću pa prevareni"

A, kako izgleda kad kupovina krene "po zlu" ispričala nam je Marija iz Nikitija.

"Naše komšije su 2019. godine odlučile da prodaju kuću, nakon što su im roditelji preminuli. Bračni par iz Švedske je želeo da je kupi, platili depozit i šta je još bilo od papira, nisam sigurna, ali se negde na pola puta u priču uključila njihova najstarija sestra, koja godinama živi u Holandiji. Ona je odlučila da ne želi da se prodaje kuća, a kako su posle smrti roditelja sva deca naslednici sve je palo u vodu", prisetila se ona dodavši da misli kako se još "povlače po sudovima" zbog toga.

Pored neraščišćenih porodičnih odnosa, problem mogu da prave i neproverene advokatske kancelarije ali i agencije za prodaju nekretnina.

Uzimanje depozita ili davanje jednog stana/kuća u zakup više puta najčešći je vid prevare koja može da zadesi kupce, pa su tako grčki mediji pre četiri godine prenosili priču o apartmanu u centru Soluna koji je od strane jedne osobe izdata čak pet puta u gotovo istom vremenskom periodu. Na meti su se našli jedan "domaći" i četvoro stranaca, a osumnjičeni je krajem te godine uhapšen zbog prevare.

Kupovina preko agencije najsigurnija

Da je najbolje kupovati preko agencije potvrdila je nedavno i Tamara Stefanović, agentkinja za nekretnine koja godinama živi i radi u Grčkoj. Ona je u razgovoru za MONDO otkrila koje su najprimamljivije destinacije, šta Srbi najčešće traže, ali i koja je kompletna procedura uz papirologiju koja vas deli do vlasništva nekretnine u Grčkoj.

"Cena zavisi od toga gde se nalazi stan, kreće se od 850 evra po kvadratu, pa ide i do 3.000 evra. Naravno, Halkidiki je skuplji od Paralije, ali jefriniji od Atine, tako da sve zavisi isključivo od lokacije", izjavila je ona i dodala da naši državljani kupuju dosta, a zahteva ima različitih - da je blizu mora, da je prostrano, neki traže i dvorište. 

Ima i onih koji bi "nešto za 50 hiljada evra", ali, kako nam kaže Tamara, danas je na Halkidikiju to gotovo nemoguće naći.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image