• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPECIJALNI NOVČIĆ OD 1 EVRA VREDI ČAK 650 EVRA! Pogledajte u novčanik, možda baš vi imate ovu kovanicu

Autor Uroš Matejić

Kovanica "pogrešna planeta" ima reljef kovanice od 2 evra na ploči od 1 evra.

 Evri Izvor: ANP / ddp USA / Profimedia

Stručnjaci razlikuju nekoliko vrsta novčića. Postoje kolekcionarski i opticajni, kao i prigodni novčići koji se ponekad mogu pomešati sa opticajnim. Vredni, odnosno kolekcionarski novčići su u opticaju i izdaje ih "Deutsche Bundesbank", a zakonsko sredstvo plaćanja su i prigodni novčići, ali ih je bolje ne koristiti jer imaju znatno veću vrednost. Postoji nekoliko posebnih detalja koji ove novčiće čine pravom investicijom.

Na primer, određeni novčić od 1 evra može da vredi čak 650 evra. Mnogi su možda već imali ovaj vredan novac u svojim rukama, a da toga nisu ni svesni. Ako primetite nešto neobično na novčiću, obavezno ga detaljnije pregledajte. Moguće je da posedujete izuzetno vrednu kopiju, piše Feniks Magazin. U stvari, greške u štampanju na kovanicama, poznate kao kovanice sa netačnim reljefima, mogu značajno povećati njihovu vrednost.

Postoji nekoliko vrsta ovih grešaka. Jedno od najčešćih je "prženo jaje", gde se unutrašnjost novčića pomera izvan centra. Ovi novčići obično vrede oko 100 evra i relativno ih je lako prepoznati. Međutim, ako je naličje novčića naopako, to je "rotacija marke", i takav novčić može da vredi oko 200 evra, ali ova greška je prilično retka. Jedna od najneobičnijih štamparskih grešaka je "pogrešna planeta". Ovaj izuzetno retki novčić iz Minstera ima reljef kovanice od 2 evra na ploči od 1 evra. Svako ko pronađe takav primerak u svom novčaniku može da dobije od kolekcionara do 650 evra, prenose nemački mediji.

Podsećanja radi, pre par dana smo preneli pisanje časopisa Feniks magazina u kojem se navodi da novčić iz 2023. godine, koji nosi motiv koncertne dvorane Elbphilharmonie, vredi 2.500 evra.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:43
Mama uzima deci novac koji
Izvor: TikTok/janicecurnew
Izvor: TikTok/janicecurnew

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image