• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"PRIHODI OD DOPRINOSA NIKAD VEĆI"! Oglasio se direktor Fonda PIO, izneo nove podatke za penzionere

Autor Aleksandra Virijević

Učešće neto penzija u BDP u 2023. godini iznosilo je 9,3 odsto, navodi Direktor Fonda PIO Relja Ognjenovič.

 Direktor Fonda PIO navodi da prihodi od doprinosa rastu Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović naveo je da se pozitivna kretanja u naplati doprinosa, koja su evidentna poslednjih nekoliko godina, nastavljaju i u ovoj, što je odraz stabilne nacionalne ekonomije, konstantnog povećanja broja zaposlenih, kao i njihovih zarada.

"Izvorni prihodi Fonda su odraz ubrzanog privrednog rasta, koji je u Srbiji obezbeđen kroz investicije i povećanje broja zaposlenih u privredi, kao i povećanje njihovih zarada, iz kojih se obezbeđuje naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje", dodaje Ognjenović.

Na osnovu podataka Fonda PIO o broju prijavljenih na obavezno osiguranje, u periodu od 2013. godine, kada je ograničeno zapošljavanje u javnom sektoru, do danas, broj prijava na osiguranje u javnom sektoru je smanjen nominalno za 78.000, a u realnom povećan za gotovo 500.000 osiguranika.

"Iz ovako progresivne blaze stvoreni su uslovi za povećanja penzijskih prinadležnosti. Učešće neto penzija u BDP u 2023. godini iznosilo je 9,3 odsto, čime su se stekli zakonski preduslovi da se penzija usklađuje po najpovoljnijoj opciji za korisnike, odnosno prema neto zaradi i redovno zakonsko usklađivanje penzija od januara 2024. godine iznosilo je 14,8 odsto. Ukupno naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine su za 9,57 milijardi viši od planiranih Finansijskim planom, odnosno više za 2,41 odsto", izjavio je direktor Fonda PIO.

On dodaje i da kada postignuto uporedimo sa istim periodom prethodne godine, u ovom polugođu naplaćeno je više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 55 milijardi dinara, odnosno za 15,61 odsto, što je veoma dobar uporedni pokazatelj.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:21
CILJ NAM JE POVEĆANJE PENZIJA, A NE STAROSNE GRANICE! Direktor PIO fonda Ognjenović: Plan za 2025. je prosečna penzija od 440 evra
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/A.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radovan

Prihod nikad veci kada se otima od radnika. Ugovor sa poslodavcima predvidja da radnik snosi pola troskova za pio i zdravstveno sto je van svake pameti. Kome treba radnik i ko hoce da bude "gazda" neka izvoli platiti sve a tu razliku radniku dodati na platu. Nakaradni zakoni koji stite privatnike i firme. A radnike nikako.

1.3.1.2.

E kad mali Relja tako kaze, onda je 100% tako... 🤣🤣🤣

Firga

Nema inflacije???

special image