Tekstilna fabrika Varteks iz Varaždina, koja je u blokadi skoro 60 dana, ide u stečaj, a predsednik Upravnog odbora Karlo Koprek rekao je da će biti doneta odluka da li će otvaranje stečaja biti ubrzano ili automatsk i najavio sastanak za ponedeljak.

Nadzorni odbor u petak je sa tri glasa za i dva protiv dao saglasnost Upravi Varteksa, odnosno njenom jedinom članu Karlu Kopreku, za pokretanje stečaja.

"Varteks će u ponedeljak biti u blokadi više od 60 dana, tako da više nema izbora. Nakon 60 dana blokade, FINA automatski u određenom trenutku podnosi zahtev za otvaranje stečajnog postupka", rekao je Koprek.

On je rekao i da će sastanak sa radnicima, kojih u Varteksu trenutno ima 549, biti održan u ponedeljak i da Uprava Varteksa neće pokretati stečaj ukoliko se radnici ne dogovore. A u slučaju njihovog pristanka, zahtev će biti pokrenut tokom sledeće nedelje.

Koprek je objasnio i kakva će biti sudbina radnika u slučaju bankrota.

"Oni radnici kojima bi stečajni upravnik raskinuo ugovor o radu imali bi pravo na polovinu otpremnine koju bi im dala Agencija za osiguranje radničkih potraživanja (AORT, čiji je osnivač Republika Hrvatska), odnosno u iznosu od tri plate za većinu radnika, a potom i naknade sa berze u iznosu od 70 odsto plate", rekao je Koprek.

Inače, fabrika Varteks je bila jedna od najvećih u Jugoslaviji u tekstilnoj industriji, a nekad se u ovom gigantu proizvodio i čuveni "Levi Srauss" džins.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju "CRNE LISTE"?

(Index/MONDO/N.D.)