Slušaj vest

Srbiju je prošle godine posetilo 2,1 milion stranaca, više od polovine bilo je u Beogradu. Gostima se radujemo, ali bismo mogli i bolje da ih dočekamo. Nedostaju parking mesta za autobuse, ali i aparati za kartice u taksi vozilima.

Zahvaljujući razgranatoj mreži letova, stranci nam uglavnom stižu avionom. Sleću na renoviran i dobro organizovan aerodrom. Na izlazu uzimaju vaučer za taksi kako bi se sprečio rad nelegalnih taksista. Red za taksi se brzo skraćuje, za sve koji plaćaju gotovim novcem. Ali, ako ste stranac i, naravno, nemate dinare, onda ćete čekati pola sata da se pojavi vozilo koje ima aparat za očitavanje kartica. Ima ga 90 odsto taksista, kažu u njihovom Udruženju. Samo ga nerado koriste zato što im novac na račun leže dan kasnije uz bankarsku proviziju od oko 1,7 odsto.

"Slažem se da je to nešto što stvara neki dodatni trošak, o tome možda treba razgovarati sa bankama da vidimo da se to prebaci na vas kao korisnike usluga, ali nije opravdanje da mi nemamo čitače, pogotvo na autobuskoj stanici i na aerodromu", naglašava predsednik Taksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić.

U gradskoj Skupštini kažu da taksisti nisu obavezni da putnicima obezbede mogućnost plaćanja karticama, ali najavljuju promene. Sekretarijat za javni prevoz priprema Predlog izmene i dopune Odluke o taksi prevozu i Pravilnika o radu. Propisaće da taksisti koji voze putnike sa dolaznog terminala aerodroma moraju da imaju POS terminal, odnosno da su dužni da putnicima obezbede mogućnost bezgotovinskog plaćanja. Beograd je pun stranaca koji organizovano obilaze grad, a u celom gradu je samo osam parkinga za turističke autobuse: Zemunski kej, Tržni centar Ušće, Pristanište, Studentski trg, Skadarlija, Pionirski park, Muzej 25. maj i Hram Svetog Save.

"Problem vezan za sve to je i dužina zadržavanja autobusa na tim mestima koja je ograničena na 15 minuta, a vi znate da se Hram, na primer, ne može obići za 15 minuta te se samim tim taj autobus, kada dođe i kad putnici izađu, mora pomeriti sa tog parkinga, da ode ko zna gde i da sačeka poziv vodiča i da se ponovo vrati po putnike pod uslovom da ima mesta gde da stane", objašnjava Vladimir Vlaho iz agencije "Sabra travel".

I tamo gde ima parkinga nema dovoljno mesta.

"Luka Beograd može da primi šest brodova u isto vreme. Za jedan brod nam uglavnom treba četiri autobusa, a onda na ovom parkingu imamo ukupno šest parking mesta, što znači da svaki put kad imamo više od dva broda - mi imamo problem", kaže Ivana Mihailović iz Prvog parobrodskog društva.

Imaju problem i oni koji dođu svojim automobilom da plate parking, pa im preostaje da traže mesto u nekoj od garaža. A u šetnji neprijatno ih iznenade dostavljači koji uglavnom bezglavo jure na biciklima, i u trenutku nepažnje mogu loše da prođu i jedni i drugi.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "OVA STVAR ĆE POVEĆATI BROJ PARKING MESTA I SMANJITI BROJ AUTOMOBILA U BEOGRADU?!" Stručnjaci: To je konstanta koja treba da traje

(RTS/Mondo/A.V.)