• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U OVOM MESTU PARKING MESTO KOŠTA 85.000€: Dnevno plaćanje zbog visokih cena nije isplativo! Potražnja velika

Autor Ivana Lazić

Broj parking mesta u Solunu koja se prodaju je konstantno ograničen, znači da onaj ko želi da njegov automobil bude na bezbednom, bez pogovora mora da plati traženi iznos.

 parking, kola Izvor: alika/Shutterstock

U centru Soluna prodaje se parking mesto od 25 kvadrata za čak 85.000 evra. Razlog visokih cena je taj što centar Soluna raspolaže sa minimalnim brojem parking mesta, dok je ujedno plaćanje parkinga na dnevnom nivou neisplativo, što počinje da opravdava visoku cenu garaža.

Drugo opravdanje leži u tome da je mali i broj garaža koje se prodaju, što znači da vlasnici imaju mogućnost da ih procenjuju kako žele, što je često više od cene kvadrata stana. Fenomen visokih cena parking mesta u Solunu najbolje oslikava i slučaj podzemnog zatvorenog parkinga od 10 kvadrata u oblasti Karaburnaki, koji se prodaje za 3.500 evra po kvadratu, odnosno 35.000 evra.

Ali, čak ni za toliki novac nemate sve mogućnosti jer, kako se navodi u oglasu, "parking mesto je široko 2,5 metra i odgovara svim automobilima, osim terencima, zbog visine ulaza u garažu".

Premda su gore navedeni slučajevi skupi "kao zlato", čak i kada je cena niža od navedene, kako pokazuju stranice za pretragu nekretnina, gotovo da ne postoji način da ona padne ispod 1.700 evra, dok je prosečan iznos oko 2.500 evra po kvadratu.

Broj parking mesta koja se prodaju je konstantno ograničen, znači da onaj ko želi da njegov automobil bude na bezbednom, bez pogovora mora da plati traženi iznos.

U Solunu se takođe beleži još jedan fenomen, strah od gubitka parking mesta. Na otvorenom parkingu koji je izgradila opština, vlasnici automobila danima ostavljaju svoja vozila i koriste gradski prevoz, samo kako ne bi izgubili mesto koje su tako dugo tražili.

Kako problem nedostatka parkinga iz dana u dan postaje sve intenzivniji, nije malo ni onih koji razmišljaju o profitu i pretvaraju stare i nekorišćene lokale, koji se nalaze u przemljima ili podrumima zgrada, u mini-garaže kako bi imali dodatni prihod bilo od prodaje ili zakupa. Agenti za nekretnine procenjuju da će potražnja za kupovinom garaža i dalje postojati, a prodajne cene vrtoglavo rasti.

"Cene nekretnina, a posebno zemljišta su u stalnom porastu, tako da ni cene parking mesta/garaža ne mogu da stagniraju. Pored toga, višegodišnji pad građevinske aktivnosti doveo je do smanjenja ponude garaža, što je rezultiralo rastom cena uporedo sa tražnjom", zaključuje agent. 

Bonus video: 

Pogledajte

01:09
SVILAJNAC - SEDLARE Kompletno seosko domaćinstvo sa dve odvojene kuće, pomoćnim objektom, ekonomskim objektima i garažama na 23a placa.
Izvor: TikTok/nekretnine_heroldo
Izvor: TikTok/nekretnine_heroldo

(Euronews, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image