• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbin četiri puta siromašniji od Evropljanina

Kupovna moć stanovnika Srbije u 2010. godini dostigla je 3.033 evra, što je tek nešto više od 25 odsto evropskog proseka od 11.945 evra po stanovniku, pokazalo je istraživanje agencije za istraživanje tržišta GfK.

Ovo ispitivanje objašnjava i raspodelu bogatstva u prošloj godini i govori da je, kada je reč o kupovnoj moći Srbije, podela na sever i jug očita, prenosi novosadski Dnevnik.

Vojvodina ima najveću kupovnu moć stanovništva, a osim toga obuhvata tri od četiri područja u zemlji s natprosečnom kupovnom moći.

Područje grada Beograda je nesumnjivi lider kada je reč i o najviše stanovnika kao i o najvećoj kupovnoj moći, devet od deset najbogatijih opština su na području Beograda, rekao je za Dnevnik direktor u agenciji GfK Beograd, Goran Tintor.

Prema istraživanju agencije GfK, Srbija je s 3.033 evra po stanovniku na 34. na listi od 42 zemlje Evrope, a od nama susednih zemalja najbolje je rangirana Mađarska (27.
mesto), s 5.048 evra po stanovniku.

Posle Mađarske najbolje je plasirana Hrvatska (29. mesto) s kupovnom moći od 4.808 evra, pa Crna Gora (32. mesto) s 3.206 evra, Rumunija (33. mesto) s 3.070 evra. Od Srbije je lošija Bugarska (35. mesto) s 2.618 evra.

Najslabiju kupovnu moć od Srbiji susednih zemalja imaju stanovnici Makedonije (36. mesto) - 2.492 evra i Bosne i Hercegovine (37. mesto) s 2.435 evra po stanovniku.

Kupovna moć je mera raspoloživog dohotka po glavi stanovnika, uključujući i primljene naknade, posle odbijanja poreza.

Prosečno raspoloživi prihodi u Srbiji predstavljaju samo dve trećine prosečnih prihoda hrvatskih građana. S 10.045 evra Slovenija ima najveću kupovnu moć po glavi stanovnika među zemljama Jugoistočne Evrope.

Dnevnik navodi da je u Lihtenštajnu kupovna moć po stanovniku čak 49.014 evra, a u Moldaviji svega 832 evra.

U GfK navode da je kupovna moć po glavi stanovnika u Srbiji na središnjem nivou u poređenju s ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image