Slušaj vest

Večita nedoumica među građanima jeste na koji način možemo da izračunamo visinu penzije koja nas očekuje. Godine radnog staža, zarada i doprinosi predstvalju komponente koje utiču na to kolike prihode možemo da očekujemo posle penzionisanja. Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) objašnjavaju na koji način se izračunava visina penzija.

"Visina penzije se određuje na osnovu bodovnog sistema, kojim se obezbeđuje da visina penzije korisnika bude u vezi sa dužinom penzijskog staža i visinom osnovica (ostvarene zarade) na koje je plaćen doprinos, čime se obuhvata vreme provedeno u osiguranju tokom celog radnog veka osiguranika", navode iz Fonda PIO.

To znači da je od velike važnosti visina zarade, a ne samo godine penzijskog staža. Tako, na primer, ukoliko ste tokom 40 godina rada primali milimalac, tačnije oko 47.700, očekuje vas i minimalna penzija, u visini od 24.987 dinara, kolikoje iznosila za januar ove godine.

"Na visinu starosne penzije ne utiče samo dužina penzijskog staža već i ostvarena zarada, odnosno osnovice osiguranja za svaku kalendarsku godinu, jer godišnji lični kojeficijent, koji se množi sa penzijskim stažom, predstavlja odnos ukupne zarade za svaku kalendarsku godinu i prosečne godišnje zarade u Republici za tu godinu. U zavisnosti od toga kolika je bila zarada u odnosu na prosečnu zaradu u Republici i koliko godina staža ima osiguranik, zavisiće i obračunati iznos penzije", objašnjavaju iz Fonda Pio.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija GDE ĆE SE RASPODELITI "VIŠAK" NOVCA IZ PIO FONDA? Stručnjaci izneli svoja mišljenja: Veliki broj penzionera živi u siromaštvu

(Mondo)