Slušaj vest

Sve majke u Srbiji koje su rodile treće dete, imaju pravo na poseban staž, a provereno je kada tačno stupa na snagu ovo pravilo.

"Pravo na poseban staž, po članu 60 Zakona o PIO, ima osiguranik - žena koja je rodila treće dete i po tom osnovu uračunava se u posebni staž vreme u trajanju od dve godine. Da bi se ovaj staž regulisao, potrebno je da osiguranica podnese zahtev za priznavanje posebnog staža po osnovu rođenja trećeg deteta nadležnoj filijali Fonda PIO prema mestu prebivališta", rekli su iz Fonda PIO.

Zahtev može da se odštampa sa sajta Fonda www.pio.rs ili da se preuzme u filijali, a u okviru samog obrasca zahteva nalazi se spisak dokumentacije koju je potrebno priložiti. Ako su ispunjeni zakonom predviđeni uslovi, nakon sprovedenog postupka, donosi se rešenje i priznaje pravo na poseban staž, nakon čega se, po pravnosnažnosti rešenja, registruju podaci u bazi matične evidencije Fonda.

"Osim toga, izmenama i dopunama Zakona o PIO iz 2014. godine predviđeno je da se osiguraniku - ženi koja je rodila jedno dete uračunava u poseban staž vreme u trajanju od šest meseci, odnosno ako je rodila dvoje dece staž u trajanju od godinu dana, s tim što ova odredba počinje da se primenjuje od 1. januara 2032. godine", precizirali su iz Fonda PIO.

Po Zakonu o PIO, penzijski staž na osnovu koga se stiču i ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja čine staž osiguranja i poseban staž.

"Napominjemo da poseban staž nije staž osiguranja i ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju, ali ulazi u penzijski staž, tj. u ukupno ostvaren staž. Poseban staž se uzima u obzir prilikom obračuna penzije i utiče na određivanje visine penzije" objasnili su iz PIO.

Kako poseban staž utiče na visinu penzije majki

Na primer, žena koja je ostvarila 30 godina radnog staža, računaće se da je ostvarila 32 i sl. Prema primerima na sajtu paragraf, žene koje su otišle u penziju na osnovu 20 godina radnog staža i kojima je određena penzija 30.000 dinara, sa posebnim stažom od dve godine penzija bi im bila 33.000 dinara, tj. oko 10 odsto viša.

Takođe, kako je određeno da ukupno trajanje staža ne može da bude veće od 45 godina, treba obratiti pažnju da se uračunavanjem posebnog staža ova granica ne prelazi.

BONUS VIDEO: 

MONDO/Stefan Stojanović Anketa - Penzija

(Blic/MONDO/Ivana Vlajković)