Slušaj vest

Iznajmljivanje stana u centru Beogradu po jeftinim cenama, postalo je nemoguća misija, jer se sav raspoloživ smeštaj nudi na dan i to po cenama od 40, pa do 100 evra u zavisnosti od opremljenosti i kvaliteta. Vlasnici stanova na periferiji počeli su da nude lošiji i jeftiniji smeštaj.

Nikola Čobić, posrednik u prometu i zakupu nepokretnosti u kompaniji "Siti ekspert”, kaže da je sve manje stanova koji se iznajmljuju na mesečnom nivou i da takvih ponuda u najužem gradskom jezgru ima vrlo malo.

"Većina vlasnika stanova u centru grada se bavi poslom iznajmljivanja na dnevnom nivou, jer im je to unosan posao. Oni koji nude mesečni zakup traže mnogo novca, a to se sve poremetilo posle dolaska Rusa u Srbiju, kada su cene drastično porasle. Ako se nastavi ekspanzija turizma u Beogradu, vrlo lako može da nam se desi to sa čime se sada bave veliki turistički centri u zapadnoj Evropi", kaže Čobić.

On dodaje da cene zakupa stagniraju poslednjih šest meseci do godinu dana, ali su one ranije porasle naglo za nekih 40 odsto.

"Stan u centru grada, jednoiposoban ili dvosoban, sa odvojenom spavaćom sobom i lepo namešten, što se najviše traži, ne može da se mesečno zakupi ispod 600 do 700 evra, dok je ranije cena bila oko 500. Primećuje se da je kvalitet stanova za mesečno iznajmljivanje van grada opao, pošto je u nedostatku smeštaja, svako ko ima višak kvadrata odlučio da ih da u zakup, a često to može da bude i neuslovno, ali jeftino. Stanodavci u Beogradu već uveliko pričaju o Ekspu, koji bi, smatraju, mogao ovaj biznis dodatno da poboljša, s obzirom na to da nas očekuje veliki broj posetilaca iz celog sveta. Stručnjaci za nekretnine kažu da je još rano govoriti o tome jer je iznajmljivanje smeštaja „živa stvar” i sve je prilagođeno ponudi i potražnji. Ovo bi mogao da bude i dodatni izazov za državu.

Srbija, za razliku od ostalih zemalja, ima ozbiljan problem sa "Bukingom” kao najvećim oglašivačem smeštaja kod nas, jer oni nemaju predstavništvo u našoj zemlji, a nude neregistrovane objekte i povećavaju sivu ekonomiju u ovoj oblasti. Resorno ministarstvo je do sada u više navrata iniciralo sastanke sa njihovim predstavnicima, ali i dalje nema konkretnih dogovora kako da se reši ovaj problem. Država pokušava da nađe način da spreči ovakav rad, a pre svega da, što je glavni cilj, sve objekte koji se bave ugostiteljstvom i izdavanjem smeštaja, uvede u legalne tokove. Iako u svom poslovanju tvrde da poštuju zakone zemalja u kojima se oglašavaju, to u Srbiji očigledno nije slučaj, budući da naši propisi ne dozvoljavaju oglašavanje neregistrovanih objekata. Zato je bilo reči da se ovaj slučaj podigne na nivo Evropske unije kako bi se našlo rešenje. Slične probleme imala je i Hrvatska pre ulaska u Evropsku uniju, ali i neke skandinavske zemlje koje su posle mnogo godina uspele da uvedu "Buking” u red.

Na našem tržištu tek 30 odsto objekata oglašava smeštaj preko ove platforme, a većina preko domaćih sajtova i običnih oglasa ili samo preporuka gostiju. Razlog što se manje oglašavaju preko globalnih platformi su i provizije koje nisu zanemarljive na ovim sajtovima i naplaćuju se prilikom svake rezervacije, a odbijaju na mesečnom nivou. To su troškovi koji ne idu naruku stanodavcima koji ipak žele da zarade više, a posebno što novac moraju da izdvoje i za čišćenje ili renoviranje smeštaja.

(Politika, Mondo, I.L.)