Slušaj vest

Banje su doživele procvat u poslednjih nekoliko godina. Kako u Srbiji tako i u regionu, a jedna takva u Bosni i Hercegovini je sve popularnija, a postoji i čuvena legenda vezana za ovu banju.

Reč je o Banji Lješljak. Smeštena je u podnožju planine Kozare, voda sa lekovitog izvora "Slatina" ima temperaturu od 35 stepeni i sadrži natrijum, hloride i sulfate.

Njena voda pripada veoma retkom tipu voda u svetu i najbolje deluje na kožna oboljenja. Udaljena je oko 19 kilometara od Novog Grada i raspolaže sa otvorenim bazenom, masažnom kadom i tuševima sa blatom,

Što se tiče cena smeštaja, cene variraju ali se u proseku kreću od 20 do 60 evra. Mogu da se pronađu apartmani i za svega 19 evra i na raspolaganju su spavaća soba, kuhinja, trpezarija i dnevna soba.

Apartman poseduje i terasu sa divnim pogledom. Postoje i apartmani sa cenom od 27 evra gde imate veću dnevnu sobu uz kuhinjo, kupatilo i izlaz na dvorište.

"Imao jednom jedan selјak konja kojeg je napala neka strašna kožna bolest. Kako je ovaj selјak kao i većina stanovništva bio siromah nije bio u mogućnosti da mu pronađe bilo kakav lek, pa ga je na svoju veliku tugu pustio na milost i nemilost šumama Potkozarja. Lutajući tako kroz šumu, konj je naišao na izvor vode Lješlјani i nakon nekog vremena vratio se svom gospodaru živ i zdrav", glasi čuvena legenda.

BONUS VIDEO:

Kurir TV VRNJAČKA BANJA - BUDUĆA STAZA ZDRAVLJA I ZABAVE U SRBIJI: Preobražaj jedne od najtraženijih turističkih atrakcija u EVROPI!

(Blic Biznis/MONDO/Aleksandar Blagić)