Slušaj vest

Grad Beograd najavio je da će se u blizni kompleksa "Muzeja istorije Jugoslavije" graditi novo luksuzno naselje, sastavljeno isključivo od porodičnih kuća. Broj stambenih kvadrata na potezu između muzeja, Konavljanske ulice i Topčiderskog venca će se utrostručiti: sa ukupno 2.692 kvadratna metra na 7.874 kvadratnih metara.

Procena je da će broj stanova na navedenom potezu duplirati (sa 16 na 30), slično kao i broj stanovnika (procena je da će skočiti sa 48 na 90). Prosečna stambena jedinica u ovom prostoru će, dakle, imati preko 260 kvadrata. Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove danas je objavio rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za područje između ulica Konavljanske i Topčiderski venac i kompleksa "Muzeja Istorije Jugoslavije".

Područje plana je u neposrednoj blizini gradske šume Hajd park, na parceli površine od oko 1,86 hektara. Plan se izrađuje na inicijativu firme "UNNAK Invest" doo Beograd, čiji je stoprocentni vlasnik brat bivšeg fudbalskog reprezentativca Aleksandra Kolarova, Nikola Kolarov, i sam bivši fudbaler Stare Pazove i FK Inđija.

U elaboratu koji je stavljen na rani javni uvid, a koji traje od danas do 23. septembra, navodi se da područje u okviru granice plana pripada prethodno zaštićenoj celini "Senjak, topčidrsko brdo, Dedinje", koje ima "najveći stepen reprezentativnosti sa kulturno-istorijskog i funkcionalnog aspekta". Prema mišljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u cilju očuvanja spomeničkih vrednosti prostora i objekata, neophodna je izrada i Studije zaštite nepokretnog kulturnog dobra.

Mapa
nova ekonomija/printscreen 

Šta se trenutno nalazi ovde?

Na prostoru koji je se planski razrađuje trenutno se nalaze površine javnih namena (mreža saobraćajnice, zelene površine) i "ostalih" namena (objekti za porodično stanovanje i višeporodično stanovanje).

Pored postojećih 1.550 kvadrata pod porodičnim kućama, na parceli je trenutno ubeleženo i 1.142 kvadrata za višeporodično stanovanje (odnosno zgrada sa više od jednim stanom). U planu nije jasno navedeno da li će se na ovim zgradama planirana bilo kakva intervencija, rušenje ili promena namene bilo kog postojećeg objekta. Samo se navodi da će broj kvadrata namenjen "višeporodičnom stanovanju" - pasti na nulu.

Kako se navodi u elaboratu, u severnom delu bloka 1 je katastarska parcela (20054) sa izgrađenim objektima za porodično stanovanje koji su dobrog boniteta. Južni deo bloka 1 je zelena površina, obrasla visokim rastinjem. U delu bloka 2 (parcela 20053/1) izgrađen je porodični objekat koji ima suteren, prizemlje, jedan sprat i potkrovlje i dobrog je boniteta. Parcela na kojoj se nalazi je uređena, ozelenjena visokim i niskim rastinjem. Takođe, u delu bloka 2 (konretno na parceli 20055/1) izgrađena je porodična stambena zgrada, sa prizemljem i jednim spratom, sa ukupno pet stambenih jedinica.

Taj objekat je u centralnom delu parcele i svrstan je u posebno vredne objekte u okvir celina koje su ranije uživale prethodnu zaštitu u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima. Za sve intervencije na ovim objektima neophodna je neposredna saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Na istoj katastarskoj parceli, izgrađena je i prizemna porodična stambena zgrada sa potkrovljem, sa pet stambenih jedinica, a taj objekat je postavljen na bočnu granicu parcele. Na delu parcele 20058, koji je obuhvatu plana, je prizemna porodična stambena zgrada, sa dve pomoćne zgrade koje se takođe koriste kao stambene.

Pored mreža saobraćajnica, zelenih površina, prema planu koji je na ranom uvidu, ideja je da prostor koji je namenjen stanovanju bude određen kao zona S3 koja podrazumeva porodično stanovanje u formiranim gradskim blokovima u zaštićenim celinama.

Kako se objašnjava, dominantna namena u zoni S3 je stanovanje, ali je pored tog moguća izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih kompatibilnih namena, koji svojom funkcijom ne narušavaju komfor stanovanja i životnu sredinu (trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, uslužno zanatstvo, turizam, sportski sadržaji, ustanove kulture, lekarske ordinacije, zdravstvene ambulante, ustanove za socijalnu zaštitu, apoteke, računski centri, objekti obrazovanja (privatne škole, vrtići, igraonice, radionice za decu i sl.)...

BONUS VIDEO:

Kurir sport Kolarov među navijačima Srbije

(Nova ekonomija/Mondo/U. M.)