Slušaj vest

Samo tokom ove godine, cene nekretnina skočile su za pet do čak 30 odsto, u zavisnosti od lokacije, kažu pojedini stručnjaci. Drugi su uvereni da rast nije bio toliki, ali u jednom su svi saglasni - ne postoje bilo kakve naznake da bi cene nekretnina u narednom periodu mogle da padnu. Čak suprotno - kada Narodna banka ograniči kamate, tražnja će dodatno da poraste, a svi znaju da velika tražnja donosi i visoke cene.

Cene nekretnina nikako da prestanu da rastu, čak suprotno – od početka godine dodatno su poskupele. Prema analizi procenitelja, sudskog veštaka i agenta za nekretnine Milića Đokovića, nepokretnosti su, u zavisnosti od lokacije, skuplje za pet do 30 odsto.

"U Srbiji su cene stanova skočile u odnosu na prošlogodišnji prosek, koji je inače bio visok u poređenju sa godinom ranije. Najviše su skočile cene u Vojvodini, a ‘šampion’ je Beograd po količini para uloženih u kupovinu i ceni kvadrata, jer se tu prodaju i najskuplji kvadrati u Srbiji", rekao je Đoković, prenosi Nova pisanje Bet4e.

Gde su poskupeli stanovi?

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju Beograd, cene su najviše skočile u Mirijevu i Jakovu.

"U Starom gradu prosečna cena stanova je između 4.000 i 5.000 evra i tu cena skoči za dva ili tri odsto, što je 100 ili 200 evra više po kvadratu. U Mirijevu je kvadrat bio oko 1.800 evra, a sad je 2.500 evra i to je skok od 30 odsto", naveo je on.

"Prosečna cena u novogradnji je oko 3.000 evra po kvadratu u Beogradu, dok je prosečna starogradnja 2.300-2.400 evra i to je tih 10 do 20 odsto", dodao je Đoković.

Ipak, iskustvo Uroša Jovanovića, direktora agencije “Art nekretnine”, je drugačije. On za Nova.rs kaže da cene u odnosu na prošlu godinu jesu porasle, ali ne toliko.

"Kada govorimo o Beogradu, koji je najznačajnija lokacija kada je tržište nekretnina u pitanju, poskupljenja su jednocifrena, možda pet ili šest odsto", kaže Jovanović. Prema rečima sagovornika, poskupele su upravo one standardno popularne lokacije – Novi Beograd, Vračar i Dorćol.

Zašto nekretnine i dalje poskupljuju?

Prema Đokovićevim rečima, cene nekretnina skočile su zbog inflacije i poskupljenja svega – od materijala do plata radnika.

"Mi ne možemo da se pravimo ludi, evroinflacija postoji kod nas i svuda – 1.000 evra sada i prošle godine ne vrede isto. Dnevnica majstora je prošle godine bila oko 60-70 evra, a ove godine je 80-90 evra", kazao je Đoković.

Kada će cene da padnu?

Đoković nema dobre prognoze – on očekuje i dalji rast, osim ukoliko ne dođe do smanjenja inflacije. A dalji rast možda će se nastaviti i ranije što bi iko mislio.

 Đoković kaže da se tokom septembra očekuje intenzivnija kupoprodaja u Beogradu, jer dolaze studenti, a stanovi se kupuju kako bi im se izdavali. Ni Uroš Jovanović ne vidi da će u dogledno vreme, recimo godinu dana, cene da padnu. Kako kaže, cene diktira tražnja, koja je sada velika.

"Trenutno ne postoje indikatori da će tražnja da se smanji, čak suprotno. Recimo, kada Narodna banka trajno ograniči kamate na stambene kredite, tražnja može samo da poraste", zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "STANOVI PROVERENI, NEMA POVREĐENIH OD POŽARA U NOVOM BEOGRADU!" Načelnik Sektora za vanredne situacije: Čeka se likvidacija

 (Nova/MONDO/J.D.)