Slušaj vest

Beogradski sekretarijat za urbanizam oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju 12 vila u opštini Savski Venac, odnosno naselju Dedinje.

Iza ovog projekta kao investitor stoji preduzeće Princess Park iz Zemuna, dok je za urbanističku obradu bila zadužena kompanija Urbo Integra, a planirano je da se vile "za ekskluzivno porodično stanovanje" grade na devet parcela između Užičke, Krajiške i Kačaničke ulice, odnosno u blizini Hajd parka i Topčiderske zvezde.

Na lokaciji se, kako se navodi u dokumentaciji, trenutno nalazi jedan glavni stambeni objekat – vila u devastiranom stanju.

"Postojeći objekat je okružen zelenilom i brojnim pratećim objektima. Teren u granicama UP-a (urbanističkog plana) je u izrazitoj denivelaciji", opisana je lokacija na kojoj je, prema urbanističkom planu koji je na javnoj prezentaciji, planirana izgradnja kompleksa zatvorenog tipa sa 12 vila ekskluzivnog porodičnog stanovanja i zajedničkim sadržajima.

Sve vile su, kako je navedeno u dokumentaciji, projektovane kao slobodno stojeće, sa podrumom, suterenom, prizemljem i spratom ili povučenim spratom. Prema planu investitora, u osnovni sadržaj svake vile, između ostalog, spadaju i garaža u podrumu za dva vozila, lift, vinski podrum i prostor sa bazenom.

"Arhitektura kompleksa projektovana je kao savremeni tretman potpuno pročišćenog klasičnog obrasca sa izraženom geometrijskom formom i velikim staklenim površinama bez stilskih detalja. Arhitektonskim izrazom je ostvarena istorijska i simbolička veza između klasične beogradske vile i savremenih trendova u arhitekturi", stoji u tehničkom opisu kompleksa.

Ukupna bruto građevinska površina ovog kompleksa prema urbanističkom planu iznosi 14.600 kvadrata, odnosno 13.876 kvadrata stambenog prostora za ukupno 12 objekata, i to 5.370 kvadrata podruma, 2.815 kvadrata suterena i 6.415 kvadrata nadzemnog stambenog prostora.

"Kako se radi o porodičim stambenim objektima čije su osnove formirane na bazi pretpostavljenih potreba budućih korisnika, u daljoj razradi, kroz izradu tehničke dokumentacije, dozvoljavaju se određena odstupanja i varijacije u gabaritima i funkcionalnoj organizaciji u okviru zadatih zona građenja sa ciljem prilagođavanja krajnjem korisniku, ali uz zadržavanje jedinstvenog arhitektonskog stila", napomenuto je u dokumentaciji.

Kako je objavljeno na zvaničkom portalu Grada Beograda, zainteresovana lica mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u Urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave na pisarnicu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, ul. Kraljice Marije br.1, najkasnije do 2. oktobra 2024. godine.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "POENTA IZMENE ZAKONA JE DA KLIME NE SMEJU DA SE VIDE S ULICE" Stručnjaci analiziraju: Stanari OVIH zgrada moraju da uklone uređaj

 (Biznis.rs/MONDO/J.D.)