Slušaj vest

Svake godine specijalista za održavanje polovnih vozila Švačke i magazin Auto Bild procenjuju vrednosti polovnih vozila. Izdvajaju se automobili za koje se očekuje da će najmanje izgubiti vrednost u naredne četiri godine. Ocenjeno je oko 4.000 modela iz 15 segmenata vozila, plus po prvi put četiri klase sa električnim pogonom odvojeno, piše HAK magazin.

Modeli sa verovatno najboljim zadržavanjem vrednosti su Kia Picanto 1.2 Vision u klasi mikro automobila i Dacia Sandero Stepway TCe 110 u klasi malih automobila. U nižoj srednjoj klasi izdvaja se Mazda 3 e-Skyactiv Ks 186 M Hibrid, u srednjoj klasi Škoda Superb Combi 2.0 TSI 4×4 i u višoj klasi BMW 540d kDrive Touring.

Mercedes-Benz S 450d 4Matic L je prvi među luksuznim automobilima, Porsche 911 Carrera PDK je lider među luksuznim automobilima, Mercedes V250 d lang 4 Matic drži najbolju cenu među kombijima. Među kompaktnim SUV-ovima, Citroen C3 Aircross Hibrid 136e-DSC6 je najstabilniji model, kao i BMW Ks3 20d kDrive za srednje SUV vozila i Range Rover Sport D300 Dinamic HSE za velike.

U električnim automobilima ocenjivani su mali, kompaktni, srednji i veliki SUV segmenti. Prva mesta su Citroen e-C3 Aircross, Ford Explorer Dual Electric Extended Range, Polestar 2 sa jednim motorom i Volvo EKS90 Twin Motor AWD.

(Mondo.rs, I.L.)