Slušaj vest

Septembar je jedan od meseci tokom kojeg se podiže najviše kredita, i to gotovinskih, jer se tada sa letovanja građani vraćaju u realnost prepunu troškova. Iako keš krediti mogu da olakšaju tešku finansijsku situaciju, to je samo privremeno rešenje, jer su kamate na njih ogromne, pa prelaze i 14 odsto.

Statistika kaže da se u septembru i pred novu godinu diže najviše kredita, što je u emisiji "Pokreni se" na TV Nova potvrdio bankar i finansijski savetnik Vladimir Vasić.

"Ima par meseci tokom kojih je kućni budžet pod najvećim pritiskom. To je obično septembar, kada se vratimo s odmora, zatim kraj godine i onda opet mart ili april, kada krećemo da se pripremamo za odmor", rekao je Vasić.

I zaista, septembar sa sobom donosi troškove koje prosečno domaćinstvo teško plaća. Tu je kupovina svega što je potrebno đacima za školu, bliži se prva rata školarine, treba kupiti i ogrev za zimu koja je "iza ugla". Tu su i oni "standardni" troškovi – kirije, rata kredita, računi, ali i hrana.

Stoga i ne čudi činjenica da veliki broj građana pribegava podizanju keš kredita kako bi "pregurali" ovaj period.

Ipak, u keš kredit ne treba "srljati", već treba imati u vidu da su ove pozajmice vrlo skupe, odnosno kamate su vrlo visoke.

Kamate od devet, pa i preko 15 odsto

Prva banka koja nudi keš kredit trenutno ima "akciju", pa fiksna kamata, koja se ne menja tokom čitavog perioda otplate, bez obzira na prilike na finansijskom tržištu, iznosi 9,61 odsto. To znači da, ukoliko klijent podigne milion i po dinara, što je oko 13.000 evra, na rok od 71 meseca, svakog meseca će izdvajati 27.300 dinara, a na kraju otplate vratiće čak 1,9 miliona dinara. Preciznije, oko 450.000 dinara platiće samo trošak kamate.

S druge strane, ko u istoj banci podigne manji kredit, od 300.000 dinara, svakog meseca će plaćati po 5.300, a konačni iznos koji će vratiti banci biće oko 377.500. Dakle, samo na ime kamate klijent će platiti više od 77.000 dinara.

U drugoj banci, kamata je još viša, pa prelazi 13 odsto. Konkretno, kamata iznosi 13,4 odsto, a to znači da bi ukupan trošak kamate na kredit od 300.000 dinara bio oko 96.000. Inače, rata tog kredita iznosila bi oko 6.000 dinara tokom 70 meseci otplate.

U trećoj banci, ima još skuplji keš kredit – fiksna kamata je 16,22 odsto. To znači da bi, na primer, kredit od 300.000 dinara na kraju otplate od 70 meseci koštao čak 430.000 dinara, dok bi mesečna rata bila oko 6.000.

Kamate

Narodna banka Srbije na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković najavila je da će trajno ograničiti kamate na kredite. I zaista, nacrt zakona postoji, ali je pitanje da li će rate zaista biti niže. Naravno, to zavisi od banke do banke, s obzirom na to da će NBS odrediti maksimalnu visinu kamate, koje su približne kao i sada.

Konkretno, za postojeće i novoodobrene kredite sa promenljivom kamatnom stopom predviđeno je ograničenje nominalne kamatne stope koje odgovara prosečno ponderisanoj kamatnoj stopi uvećanoj za jednu četvrtinu (25 odsto). Ponderisana kamata inače se dobija kao prosečna kamata na bazi podataka koje banke šalju u NBS, ali u obzir se uzimaju i iznosi kredita.

Prema trenutnoj prosečnoj ponderisanoj stopi za dinarske gotovinske kredite, maksimalna nominalna kamatna stopa za keš kredite iznosila bi 15,67 odsto.

Istovremeno, za sve novoodobrene dinarske gotovinskekredite (sa fiksnom i varijabilnom stopom) važiće ograničenje efektivne kamatne stope zasnovano na zbiru stope zatezne kamate i četiri procentna poena, što je trenutno 16 odsto.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija OVA VRSTA KREDITA JE KONAČNO JEFTINIJA! Stručnjak za Kurir televiziju objasnio: Ne treba dokumentacija, zato i jeste najskuplji

 (Nova/MONDO/J.D.)