Slušaj vest

Novčić od dva evra koji prikazuje Kelnsku katedralu veoma je tražen kod kolekcionara. Njihova vrednost bi uskoro mogla dramatično da poraste.  Redak novčić od dva evra vredi 1.000 puta više od njegove prave vrednosti. Zlatni motiv je okružen sa ukupno dvanaest zvezdica i godinom "2011“ na dnu. Specijalni novčić „Kelnska katedrala” izdat je u Nemačkoj ukupno 30 miliona primeraka.

Kovanica od dva evra sa Kelnskom katedralom bila je šesta specijalna kovanica u seriji "Savezne države I“, a prodaje se na eBay-u već od 2.500 evra, 1.250 puta više od prvobitne vrednosti.

Novčić je trenutno veoma popularan, toliko da su neki za njega tražili čak 99.000 evra. Posebno su traženi novčići kojih ima malo, a za koje kolekcionari često daju malo bogatstvo, piše Fenix magazin.de.

Ovo uključuje i redak specijalni novčić iz Kelna, koji sada vredi više od 1.000 puta više, navode nemački mediji. Specijalni novčić "Kelnska katedrala” izdat je u Nemačkoj ukupno 30 miliona primeraka.

Kovanica iz 2011. verovatno će značajno porasti na vrednosti u narednim godinama, pošto je Ministarstvo finansija već najavilo drugu specijalnu seriju kovanica od dva evra.

Međutim, Severna Rajna-Vestfalija će morati da sačeka do 2027. godine. Tada će još jedan specijalni novčić iz Severne Rajne Vestfalije biti pušten u opticaj i takođe bi mogao da postane kolekcionarski predmet.

(Fenix, Mondo.rs, I.L.)