Slušaj vest

I baš kada smo pomislili da nas đačka putovanja više ne mogu iznenaditi jer je njihova paprena cena ove školske godine dostigla vrhunac, stiže ponuda iz jedne beogradske osnovne škole - tri dana u Lepenskom Viru 53.000 dinara. Prema rečima roditelja jednog od đaka, ekskurzija je planirana za kraj oktobra. Što je mnogo - mnogo je.

Dok smo se nekada svi radovali odlasku na ekskurzije i izlete, danas deca odbijaju da putuju sa drugarima i učiteljicom jer su i sama svesna da je cena tog puta mnogo skupa. Bilo je primera kada je ceo razred već u startu odbio skupocenu ponudu za ekskurziju, a isto tako i učiteljice i razredne starešine nisu želele da vode decu na put, znajući da je to ogroman udar na džep roditelja.

I u moru prvih ponuda za jednodnevne izlete i ekskurzije po Srbiji, stigla je i ova, do sada najveća – Lepenski vir u trajanju od tri dana za čak 53.000 dinara.

Razočarani roditelji kažu da su mislili da ih više ništa ne može razočarati, a onda su dobili ponudu škole za odlazak na ekskurziju i to na samo tri dana za čak 53.000 dinara.

"Ne znam šta bih vam rekao, a da je novije od onoga što pričamo prethodnih godina. Mi smo namerno izlazili u javnost i govorili o tome da đačko putovanje ne sme da bude luksuz, nego da košta onoliko koliko prosečna porodica može da plati ukoliko ima dvoje i više dece. Jer, ima takvih porodica, a na to niko ne misli", kaže za Nova.rs Janko, otac dva školarca.

Pozajmica ili kredit- druge nema

Janko objašnjava da je đačko putovanje izgubilo smisao zbog cene, te da Uprava škole treba u startu da odbije sve ponude.

"Zbog čega se uopšte nudi ekskurzija koja je skupa kao da decu šaljemo u Beč i to na pet dana? Pa, stvarno nema smisla. Direktori škola znaju da je ovo problem o kojem se godinama priča i piše, te da su ekskurzije izgubile pravi smisao i da ih je zato najbolje i ukinuti. Ja sam prvi za ukidanje ekskurzija. Čemu one, kada više od polovine razreda ne može da putuje zbog ogromnih troškova u koji upadaju njihovi roditelji, samo da bi obezbedili deci ekskurziju? Ja sam prvi prošle godine uzeo pozajmicu od banke jer imam dva sina i nisam mogao sve odjednom da isfinansiram. Ove godine, bogami, neću. Sreća pa deca neće da idu", kaže sagovornik.

Udruženje roditelja: "Čak i agencije priznaju da su ekskurzije skupe"

Majka gimnazijalca i članica Udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin ispričala je za Nova.rs da joj nije bilo dobro kada je prošle godine dobila ponuda od škole za ekskurziju jer, kako tvrdi, osim dnevnica profesora, druge stavke za koje je trebalo da izdvoje pozamašnu svotu novca, nisu bile poznate.

Dva prenoćišta na Zlatiboru – 27.000 dinara. Uračunate su bile i ulaznice za lokaciju koju nije bilo moguće obići u to vreme.

"Roditelji su pitali šta se to plaća. Onda je direktor odgovorio da ne zna, da je to do agencije, pa smo želeli da promenimo agenciju, ali je direktor brže-bolje sklopio ugovor sa njom, pa to nije bilo moguće. I onda smo dobili odgovor da to nisu ulaznice za lokalitete, nego da će to nazvati drugačije, recimo, kao naknada za parking. Ne možeš tek tako da nazoveš stavku kako hoćeš. Parking od 2.500 dinara? Gde god da idete, svaki hotel ima parking. Ništa mi nije bilo jasno", ispričala je ova majka i dodala da čak i same turističke agencije priznaju da su đačka putovanja prilično skupa.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava za naš portal da su agencije najmanji problem, te da roditelji nisu zainteresovani za više informacija o samoj ekskurziji.

"Postoji Pravilnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako i na koji način se realizuju izleti, ekskurzije i rekreativna nastava, gde postoji značajan broj obaveza koje agencija mora da poštuje, kao na primer, lekar koji mora da putuje sa nižim razredima, vođa puta, potom nastavnici koji imaju svoje dnevnice, a na sve to plaćaju se ogromni porezi i doprinosi koji nisu manji nego otprilike 60 odsto. Prema tome, ako nastavniku date dnevnicu od 1.000 dinara, roditelji ustvari plate 1.600 dinara. To su veliki troškovi. Prema Zakonu o turizmu, moramo da imamo i vodiče ili pratioce grupe iz agencije", kaže Seničić.

On dodaje da roditelji zapravo plaćaju ulaznice i obroke i za lekara, vođu puta i dva nastavnika, ako, recimo, na ekskurziju ide 40 dece, a to sve povećava cenu.

"Ista je stvar za ekskurzije. Profesori treba da spavaju u hotelu. Pored dnevnica, njima je plaćen boravak u hotelu. Ne može to niko da pokloni. Roditelji vole da prebacuju odgovornost na nekog drugog. Oni imaju krajnju odluku i Savet roditelja zajedno sa direktorom odlučuje šta će prihvatiti, a šta ne. Na osnovu toga šta oni postave kao javnu nabavku, agencije dostavljaju program putovanja. Ne mogu da kažu da ne znaju šta je. Roditelji u svakom trenutku mogu da traže da agencija koju su izabrali dođe i da im da otvorenu kalkulaciju, da se vidi šta koliko košta, prevoz, koliko ima gratis mesta, koliki su troškovi dnevnica, koliko agencija zarađuje…", navodi sagovornik.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija OVAKO SE MULJA SA EKSKURZIJAMA U SRPSKIM ŠKOLAMA! Seničić: Imali smo primere da prevoznik mora da ima MINIMUM 34 AUTOBUSA

 (Nova/MONDO/J.D.)