Slušaj vest

Prodaja odnosno kupovina automobila složen je proces koji očekuje i prodavca i kupca, a sastavljanje kupoprodajnog ugovora neizostavni deo. Od prikupljanja svih neophodnih papira, overa kod notara, posete Poreskoj upravi, šaltera MUP-a... obe strane ovom prilikom čeka niz stavki uređenih zakonskim odredbama koje moraju ispoštovati, kao bi izbegli kasnije peripetije i možda dodatne troškove zbog preskakanja nekog koraka.

Po definiciji, kupoprodajni ugovor je dokument kojim se pravno finalizuje i formalizuje dogovor između prodavca i kupca i reguliše pravnu sigurnost i zaštitu prava i interesa obe strane. Od podataka o vozilu, modela i godine proizvodnje, broja šasije i registracije do cene i načina isplate, detalja o prenosu vlasništva, osiguranja i troškova registracije u ovom dokumentu sve je navedeno.

Ugovor motorna vozila.jpg
tpholliday.rs 

U ovom dokumentu detaljno su navedeni i detalji vezani za datum i mesto potpisivanja ugovora, čime se jasno određuje trenutak formalizovanja transakcije. Ugovor takođe propisuje prava i obaveze kako prodavca tako i kupca, a to uključuje odredbe o eventualnim garancijama, uslovima plaćanja, mogućim rokovima isporuke te drugim trgovinskim specifičnostima.

Bez plaćenog poreza prodaja ne važi

Nakon što obe strane potpišu kupoprodajni ugovor, kupac ima rok od 15 dana da plati porez na apsolutna prava u Poreskoj upravi.  Ako je vozilo sa drugog registarskog područja od opštine na kojoj je prodavac, moraju se odjaviti tablice u mestu izdavanja registarskih tablica i tu platiti porez.

Poreska uprava izdaje rešenje na osnovu koga se vrši plaćanje poreza i nakon dostavljanja dokaza o uplati ugovor se overava.

Potrebno je dva overena primerka kupoprodajnog ugovora dostaviti poreskoj upravi, koja potom izdaje potvrdu o plaćenom porezu. Ako se registarsko područje novog vlasnika razlikuje od registarskog prodručja prodavca, neophodno je da vlasnik odjavi vozilo, kako bi kupcu bilo omogućeno da izvrši promenu vlasništva.

Kupoprodajni ugovor za auto, bez ovog dokumenta preti oduzimanje vozila
MONDO/Uroš Arsić 

Odjava vozila se vrši kada vlasnik vozila ne želi da registruje vozilo ili prilikom prenosa vlasništva vozila kada vozilo menja registraciono područije. Za to je potrebno priložiti  registracioni list, fotokopiju overenog kupoprodajnog ugovora sa dokazom o plaćenom porezu, saobraćajnu dozvolu, ličnu kartu vlasnika ili ovlašćenog lica i registrarske tablice.

Odlazak u MUP poslednji korak

Nakon odjave vozila, ako je ona bila potrebna, neophodno je izvršiti promenu vlasnika motornog vozila u nadležnoj policijskoj stanici. Ako je do isteka registracije vozila ostalo više od mesec dana, da biste dobili saobraćajnu dozvolu na ime kupca, potrebno je priložiti staru saobraćajnu dozvolu, kupoprodajni ugovor sa potvrdom o plaćenom porezu u nadležnoj poreskoj upravi, ličnu kartu, staru polisu i potvrdu o uplati administrativne takse i novu saobraćajnu dozvolu.

Međutim, čak i u situaciji  kada novi vlasnik ima kupoprodajni ugovor potpisan i uredno overen kod notara to ne znači da je automobil automatski njegov. Ni plaćen porez, regulisana kompletna procedura na šalterima Ministarstva unutrašnjih poslova i dobijanje saobraćajne dozvole ne znači da je posao završen, zbog čega je bilo slučajeva da kupcima "propadne" posao, a pojedincima je pretilo i oduzimanje vozila.

šalter_plaćanje_banka_pošta_stefan_stojanović_ (6).jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Jedan mladić nedavno se na mrežama požalio da je kupio automobil, a kada je došao u policiju da ga registruje, saznao je da prethodni vlasnik ima dug od 80.000 dinara prema JKP Infostan, čiju su naplatu preuzeli izvršitelji. Dok dug nije regulisan, nije bila moguća ni registracija vozila.

Problem nastane kada kupac da novac ili uplati na račun prodavca, overi kupoprodajni ugovor kod notara i plati porez, a tek onda na šalteru u policijskoj stanici sazna da taj auto ne može da se prenese zbog blokade koju su izvršitelji zbog duga stavili.

Kako smo saznali od jednog prodavca, problem je u proceduri pošto se prenos vlasništva obavlja u policiji, a ne kod notara kao i zato što oni ne proveravaju da li je stavljena bilo kakva zabrana na predmet prodaje već samo da li se poklapaju podaci o vozilu u ugovoru i saobraćajnoj dozvoli kao i identitet kupca i prodavca. 

Savet je da se na sajtu Agencije za privredne registre obavi pretraga sudskih zabrana i ukoliko postoji da se na vreme preduzmu odgovarajući koraci.

(Mondo.rs)