Slušaj vest

Septembar je mesec kada građani uzimaju najviše pozajmica od banaka, i to gotovinskih, sa veoma visokim kamatama. Neki dinar uspeju da uštede oni koji odaberu potrošački kredit, specijalizovan za kupovinu, kod kojeg su kamate nešto niže.

Kada se spomene keš kredit, gotovo da nema osobe koja ne zna o čemu je reč - pozajmica od banke koja se u našoj zemlji uglavnom koristi kako bi se "prebrodili" iznenadni troškovi, pa čak i platila letovanja ili školarine. S druge strane, potrošački krediti nisu baš svima poznati. Osnovna razlika između ove dve vrste kredita jeste što je potrošački namenski, a keš kredit je nenamenski. Drugim rečima, kod potrošačkog kredita banka zna na šta će klijent potrošiti novac, dok sa keš kreditima to nije slučaj.

Potrošački kredit zapravo ni ne može da se podigne dok klijent zasigurno ne odluči šta želi da kupi i u kojoj prodavnici. Ovi krediti funkcionišu po principu da klijent ode u prodavnicu, izabere proizvod koji želi da plati potrošačkim kreditom, a onda mu prodavac izda predračun za kupovinu na osnovu kog se kredit odobrava.

Takođe, kada neko uzme potrošački kredit, novac mu neće ni u jednom trenutku leći na račun, već će biti uplaćen direktno prodavnici u kojoj je neki proizvod kupljen. Kod keš kredita, situacija je obrnuta, pa će novac leći na račun onog koji je kredit podigao, a banku neće zanimati na šta je novac potrošen.

Da li se više isplati keš kredit ili potrošački kredit?

Da bi se dobio odgovor na ovo pitanje, moraju da se uporede kamatne stope na ove dve vrste kredita. Uvidom u ponude nekoliko banaka, vidi se da su razlike minimalne, te da ušteda može da se ostvari kod većih pozajmica. Zapravo, nešto niže kamate su kod potrošačkih kredita. Tako jedna banka nudi keš kredit sa kamatnom stopom od 16,8 odsto. U istoj banci, kamata za potrošački kredit iznosi 15,65 odsto. Na primeru od 300.000 dinara, a ukoliko je period otplate 71 mesec, provereno je kolika je to razlika u praksi.

Što se tiče keš kredita, mesečna rata iznosiće oko 6.500 dinara, a konačni iznos koji će klijent vratiti banci biće oko 461.800. S druge strane, kada je u pitanju potrošački kredit, mesečna rata iznosila bi oko 6.200 dinara. Ukupan iznos koji bi klijent na kraju vratio banci bio bi 448.000 dinara. Dakle, jasno je da na nešto manji iznos, ušteda nije velika.

Potrošački kredit sa nula odsto kamate

Ipak, postoje slučajevi u kojima se potrošački kredit daleko više isplati. Pojedine banke imaju ugovore sa različitim trgovcima, poput velikih prodavnica nameštaja ili telefona i drugih uređaja. One zbog toga nude svojim klijentima potrošački kredit sa kamatom koja iznosi nula odsto. Drugim rečima, taj kredit je besplatan, jer se na kamatu ne daje ni dinar.

Naravno, to ne važi za sve kredite, pa tako u jednoj banci kredit bez kamate za poznatu robnu kuću nameštaja može da se podigne na samo dve godine otplate. Ipak, to je izuzetak, jer banaka, a ni prodavnica, koje u Srbiji nude ovako nešto, nema mnogo. U drugim slučajevima, rate potrošačkih kredita biće tek nešto niže od gotovinskih pozajmica, koje inače spadaju u skuplje bankarske usluge u našoj državi.

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Uzelac o poskupljenju kreditnih rata u Srbiji

(Nova/MONDO/Ivana Vlajković)