Slušaj vest

Gamzigradska Banja se nalazi u istočnoj Srbiji, 220 km jugoistočno od Beograda, a 11 km zapadno od Zaječara. Leži na 160 m nadmorske visine u dolini donjeg toka Crnog Timoka, na samim njegovim obalama, nedaleko od magistralnog puta Zaječar - Paraćin.

Istočna Srbija je poznata po svom prirodnom bogatstvu - planinama, kanjonima, pećinama, jezerima i lekovitim banjama. Među najpoznatijim banjama ovog kraja svakako je Gamzigradska Banja.

Zdravlje i relaksacija na Gamzigradskoj Banji

Gamzigradska Banja je poznata po lekovitim termomineralnim izvorima koji se koriste u terapiji već decenijama. Tradicija lečenja ovim izvorima seže još u period Rimskog carstva, kada je car Gaj Galerije Maksimilijan izgradio svoju palatu u ovom regionu.

Banja je zvanično prepoznata još 1835. godine, a prve kupke sa lekovitim dejstvom bile su organizovane još 1890. godine, zahvaljujući Josifu Pančiću. Danas, Specijalna bolnica "Gamzigrad" pruža specijalizovane tretmane koji uključuju terapije sa termomineralnim vodama, čija temperatura dostiže i do 43°C.

Prirodne i kulturne atrakcije u okolini

Osim lekovitih tretmana, posetioci Gamzigradske Banje mogu uživati i u istraživanju okolnih prirodnih i kulturnih atrakcija. Na svega nekoliko kilometara od Banje nalazi se Feliks Romulijana, rimsko arheološko nalazište koje je na UNESCO-voj listi svetske baštine. Ovo mesto je bogato istorijskim ostacima, uključujući carske palate, mozaike i artefakte.

U okolini Gamzigradske Banje nalaze se i druge prirodne lepote, kao što su planina Rtanj, Zlotska pećina i manastir Suvobor. Za ljubitelje prirode i aktivnog odmora, Banja nudi brojne staze za pešačenje, biciklizam i istraživanje divlje flore i faune.

Smeštaj u Gamzigradskoj Banji

Za posetioce koji žele da ostanu duže, Gamzigradska Banja nudi razne opcije smeštaja, od Specijalne bolnice "Gamzigrad" do lokalnih hotela i privatnih kuća. 

Cena smeštaja u oktobru u privatnim apartmanima može da se nađe već od 1.750 dinara po noćenju, pa sve do 4.600 dinara. U samoj banji mogu se iznajmiti sobe u vikendicama, a cena po noći u oktobru u proseku iznosi 2.500 dinara.

BONUS VIDEO:

Kurir TV VRNJAČKA BANJA - BUDUĆA STAZA ZDRAVLJA I ZABAVE U SRBIJI: Preobražaj jedne od najtraženijih turističkih atrakcija u EVROPI!