Slušaj vest

Posao kontrole leta neopisivo je stresan i odgovoran usled čega operateri na pomenutoj poziciji u Srbiji mogu da zarade od 200.000 do 500.000 dinara, prema podacima koji su objavljeni 2023. godine. Navedeno zaposlenje takođe donosi i beneficirani radni staž. 

Beneficirani radni staž propisan je Pravilnikom o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. U njemu se navodi da kontrolor leta na godinu dana rada dobija još četiri meseca, odnosno da se 12 meseci računa kao 16. 

Da bi se staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem potrebno je da se lice efektivno bavilo opasnim poslovima minimum deset godina, za starosnu penziju i pet godina za invalidsku penziju. Takođe, pravo na beneficirani radni staž imaju i svi koji sami sebi plaćaju staž, pod uslovom da se utvrdi da su zaista radili teške i opasne poslove koji su zakonski obuhvaćeni ovom beneficijom.

Pravo na beneficirani radni staž imaju svi koji su zaposleni na poslovima na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan po zdravlje sa jedne strane. Na listi su i poslovi čije je obavljanje ograničeno navršenjem određenih godina života, ali i oni koji utiču na pad fizioloških funkcija u meri da onemogućavaju rad.

Podsetimo, ranije smo pisali da pravo na beneficirani radni staž imaju i domaćini leta, odnosno stjuardese ili stjuardi

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija 18 MESECI ZA GODINU DANA: Benificirani radni staž za lekare u crvenim kovid zonama