Slušaj vest

Rudari u Srbiji u proseku zarađuju oko 123.000 dinara mesečno, a zbog opasnosti koju sa sobom nosi njihov posao ostvaruju pravo na beneficirani radni staž. 

Od vrste posla koju obavljaju zavisi koliki će im biti stepen uvećanja staža. Kopači u rudnicima uglja koji rade u jami, obojenih metala i nematala, imaju pravo na najveći stepen uvećanja. Njima se 12 meseci računa kao 18, odnosno za godinu dana rada dobijaju dodatnih šest.

Rukovaoci mašinama, transporterima rude, higijeničarima se staž uvećava za četiri meseca na godinu dana, odnosno 12 meseci im se računa kao 16. Magacioneri u jami za godinu dana rada dobiju tri meseca. Tehničari i inženjeri u jami, poslovođe i nadzornici dobijaju najamnje uvećanje. Njima se 12 meseci računa kao 14, odnosno za godinu dana rada dobijaju dodatna dva meseca. 

Trenutno u našoj zemlji postoji više od 200 lokacija na kojima se vrši eksploatacija više od 50 različitih vrsta ruda i minerala. Najaktivnije je rudarenje u istočnoj Srbiji gde se vade i prerađuju bakar i zlato a u ostalim delovima zemlje iskopavaju se rude olova, zinka, srebra, gvožđa.

Nešto su skromnija polja sa hromom, manganom, kadmijumom ili antimonom. Rudnici uglja nalaze se na više lokacija ali je najplodonosnija površinska eksploatacija u Kolubari koja daje čak 75 odsto lignita u Srbiji.

Nalazište zlata i bakra u Srbiji

Podsetimo, ranije smo pisali da je kanadaska kompanija "Dundee Precious Metal" (DPM)saopštila je da je otkrila ležišta zlata i bakra visokog kvaliteta na novim lokalitetima, a u blizini svog projekta Čoka Rakita koji se nalazi na teritoriji opštine Žagubica. Rezultati su na lokalitetima Dumitru Potoko i Fransen, koji se nalaze na oko kilometar udaljenosti od projekta Čoka Rakita, pokazali 63 metra sa sadržajem bakra od 1,74%, 2,18 grama zlata po toni i 9,04 grama srebra po toni.

U saopštenju se navodi da će se bušenja nastaviti na lokacijama koje imaju dozvolu, a to su Čoka Rakita, Potaj Čuka i Pešter Jug.

Takođe smo ranije pisali i da određeni lekari imaju pravo na beneficirani radni staž

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija "Ovo je samo deo ekonomskog boljitka koju vodi Srbija" Antić tvrdi: Evo kada bi prosečna plata bila daleko veća od 1.000 evra