Slušaj vest

Sa rastućim cenama energenata, sve više ljudi traži najpovoljniji način da zagreju svoje domove tokom zime. Grejanje na drva i ugalj se ponovo ističu kao najekonomičnija opcija, ali nije svejedno kako koristite ovaj sistem - evo kako da maksimizujete efikasnost i uštedite.

Grejna sezona počinje za nekoliko dana, 15. oktobra, a da li će biti potrebe za grejanjem po čitav dan, to će zavisiti od vremenskih prilika. Ulogu u izboru grejanja svakako igraju i cene, a najbolje će proći oni koji koriste drva ili ugalj.

U svetlu sve većih računa za struju i gas, sve veći broj domaćinstava se okreće tradicionalnim metodama zagrevanja prostora kao što je grejanje na drva. Ovaj način grejanja, pored povoljnijih cena, pruža i dodatnu prednost jer omogućava korisnicima da precizno kontrolišu koliko energije troše u zavisnosti od svojih potreba i kapaciteta.

Zašto je grejanje na drva isplativo

Cena drveta varira u zavisnosti od regiona, a ne samo od vrste drveta, ali generalno je povoljnija u poređenju sa cenama gasa i električne energije. Takođe, loženje na drva ne zavisi od struje, što znači da ste tokom zime nezavisni od eventualnih nestanka električne energije.

Efikasnost grejanja na drva zavisi pre svega od kvaliteta samog drveta, pravilne upotrebe peći i izolacije doma. Najbolje je koristiti suvo drvo, koje je stajalo najmanje godinu dana, jer vlažno drvo značajno smanjuje efikasnost i povećava potrošnju.

Takođe, moderne peći na drva uglavnom mogu značajno smanjiti količinu potrebnog drveta, dok istovremeno zadržava toplotu duže vremena.

Drva idu od 38.400 do 70.400

Koliki će biti trošak za grejanje na drva, zavisi od vrste drveta. Tako, recimo, kubik bagremovog drveta može da se kupi za 4.800, dok se druge vrste prodaju i za po 8.800 dinara.

Ako računamo da je za prosečno domaćinstvo potrebno osam kubika, troškovi ogrevnog drveta variraće od 38.400 do 70.400 dinara. Kako su proteklih nedelja isticali vlasnici stovarišta, cene su ove godine manje i za 1.000 dinara po kubiku.

Ključni saveti

  • Priprema drveta unapred, jer su cene obično niže u proleće i leto.
  • Drva treba skladištiti na suvom mestu, podignuta od zemlje, kako bi se izbegla vlaga.
  • Dobra izolacija doma može prepoloviti potrebnu količinu drveta.
  • Redovno čišćenje dimnjaka i peći može smanjiti potrošnju drveta.

Ipak, grejanje na drva zahteva i dodatni angažman - loženje, čišćenje pepela i održavanje peći.

Pelet pojeftinio

Prema ranijoj AERS analizi, korisnik koji se greje na pelet, a ima kvalitetnu peć, treba da kupi 2,5 tone ogreva za grejnu sezonu.

To će ga ove godine koštati, u proseku, između 62.500 i 82.000 dinara. Inače, u ponekim gradovima je pelet, u odnosu na prošlu grejnu sezonu, pojeftinio i za 10.000 dinara po toni.

Ugalj

Za prosečno domaćinstvo potrebno je između 3,2 i 3,4 tone uglja. Po aktuelnim cenama, to znači da će grejna sezona da košta između 36.800 i 59.500 dinara.

Peći koje se koriste za grejanje mogu koristiti drva i ugalj. Ipak, ugalj daje više toplote, gori duže, pa ređe mora da se pali vatra. Time, međutim, nastaje više pepela i čađi nego kada je u pitanju drvo, što može začepiti dimnjak ili smanjiti efikasnost peći. Ugalj takođe emituje više štetnih gasova i čestica.

Mnoge peći omogućavaju kombinovano korišćenje drveta i uglja, samo se treba uveriti da je peć multifunkcionalna odnosno namenjena za obe vrste goriva. Svi ostali načini grejanja skuplji su u odnosu na drvo ili ugalj, bilo da je reč o centralnom, grejanju na struju ili gas.

BONUS VIDEO:

Instagram/featureradiators Kako odzračiti radijator

(Nova S/Mondo/Aleksandra Virijević)