Slušaj vest

Janko Turičanin iz Stare Pazove, prema svojim rečima, plaća najmanje grejanje u celoj Srbiji. Kako je ispričao, grejna sezona košta ga ukupno oko 100 evra.

Sistem za grejanje ima akumulator toplote koji je on obložio sa balom mineralne meke vune i zaštitio ciradom kako ne bi gubio temperaturu. Termostate podešava tako da, kada sagori osam bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, do sutradan u isto vreme nema potrebe da troši dodatne bale.

Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte. On je pronašao način da smanji troškove grejanja zimi.

"Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nusproizvod, ta slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame", priča Janko i kaže da mu je od prošle zime ostalo dosta bala, a inače spremi 1.200 za jednu sezonu.

U kući greje oko 180 kvadrata uz garažu i pomoćni objekat što ukupno iznosi oko 230 kvadratnih metara. Kako kaže Janko, u kući mu je uvek više od 21 stepena, a kao jedini nedostatak navodi da ljudi za ovakvu vrstu grejanja moraju da imaju uslove i prostor za držanje tih bala koje moraju da budu na suvom.

BONUS VIDEO:

Instagram/featureradiators Kako odzračiti radijator

(Agromedia/MONDO/Aleksandar Blagić)