Slušaj vest

Sezona slava zvanično je otvorena 12. oktobra, kada su srpski vernici proslavljali Miholjdan. Narednih dana očekuje nas još slava, zbog čega je izvršena provera koliko ove godine košta slavska trpeza. U poređenju sa prethodnom godinom, ove će domaćini morati da "malo dublje gurnu ruku u džep", jer su cene mesa, kupusa otišle u nebesa.

Iako bi trebalo da se obeležava u krugu porodice, često se krsna slava slavi u širem krugu, sa desetak i više gostiju.  Iako znatno optereti kućni budžet, domaćin ne želi da slavska trpeza oskudeva, bilo da je u pitanju mrsni ili posni ručak, pa se tako, pored žita, slavskog kolača, crnog vina i ostalog pića, na njoj nađu i različite vrste jela za čiju pripremu je potrebno izdvojiti pozamašnu svotu novca.

Ove godine domaćini će morati da pripreme veću svotu novca nego što su prethodne, s obzirom na to da je poskupelo meso, ali i druge namirnice poput kupusa... Sagovornik i domaćin Dragan Mitrović koji priprema slavu 31. novembra - Svetog Luku, ispričao je da mu za slavski ručak za oko 30 gostiju, ove godine treba između 50.000 i 70.000 dinara.

Najviše novca će, kako kaže, dati na pečenje.

"Ove godine je cena mesa jača nego prošle. A znate kako kažu - nema slave bez prasetine ili jagnjetine, tako da je, ne samo meni, nego svima, pečenje najveća stavka. Naravno, pre pečenja, treba pripremiti čorbu ili supu, obezbediti salatu, kupiti hleb, salvete, pirinač za sarmu i niz drugih stvari, što samo povećava troškove", objašnjava on.

Prema informacijama iz više pečenjara, cene pečenja po kilogramu kreću se oko 3.000 dinara za prasetinu, dok je kilogram jagnjećeg pečenja skuplji za nekih 500 dinara. A ukoliko želite da vam u pečenjari iseku meso (celo prase), to će vas dodatno koštati i do 1.500 dinara. Manje količine se uglavnom ne naplaćuju.

Jeftinija varijanta je ako se domaćin opredele da mu glavno jelo bude svinjski kare bez kostiju čija cena ide i do 1.200 dinara. Prošle godine je, na primer, koštalo 900 dinara. Slavski kolač je, mahom ista - u pekarama košta između 500 do čak 2.000 dinara.

Prošle godine se, recimo, u Beogradu cena slavskog kolača kretala od 350 do 400 dinara, što je, u nekim slučajevima, i do pet puta manje nego ove godine.

Mešano mleveno meso i do 1.500 dinara po kilogramu

Pola kilograma svinjskog mlevenog mesa (uglavnom je takvo pakovanje) ove godine košta oko 600 dinara, što znači da vam je za kilogram potrebno 1.200. A prošle godine meso je koštalo oko 800 dinara po kilogramu. Sagovornik Dragan dodaje da, osim za sarmu, kupuje junetinu i za čorbu. Iako prati akcije i uglavnom kupuje na sniženju, ne želi da oskudeva u kvalitetu hrane.

"Trudim se da kupujem na akciji, ali recimo, u nekim stvarima ne možeš da oskudevaš. Kod pića je teško uštedeti čak i ako se izvuku zalihe domaće rakije i vina. Račun teško da može da bude manji od 8.000 dinara za pivo, vino i kratka pića. Ceh često bude i veći. Teško da može slava da se proslavi bez gajbe piva, nekoliko flaša crnog i belog vina, gaziranih i negaziranih sokova i kisele vode. Barem kod mene ne može", smatra on.

Mleveno meso je potrebno za sarmu, a ukoliko se fil priprema sa dve vrste mlevenog mesa odnosno sa svinjskim i junećim, sarma je još skuplja jer je kilogram junećeg buta sada 1.400 dinara. Prošle godine bio je jeftiniji za 100, 150 dinara.

Najveće iznenađenje kupus

Oktobar donosi promene u cenama povrća, a kupus se našao u središtu pažnje. Prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se cena kupusa tokom septembra kretala od 50 u Nišu do 150 dinara u Beogradu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici. Prosečna cena kupusa na pijacama u Srbiji u drugoj polovini septembra bila je znatno viša nego u avgustu, kada se kupovao za najviše 100 dinara po kilogramu.

Podaci pokazuju da su cene kupusa u Srbiji u porastu. U avgustu, najniža cena kupusa iznosila je 34 dinara, a u septembru je već dostigla 50 dinara. Sličan trend primećen je i kod najviših cena, koje su u avgustu iznosile 100 dinara, a u septembru su se popele na 150 dinara.

Goste najčešće dočeka trpeza puna raznih đakonija, pa pored pečenja i sarme, tu su još i razne salate, kiflice, pite, meze... Kilogram pečenice ne može u supermarketima da se nađe ispod 1.000 dinara, a za malo luksuzniji meni potrebno je najmanje 2.000 i to ako se slučajno nađu na akciji. Za sve to treba pripremiti još 4.000 do 5.000 dinara.

Na račun treba dodati i trošak za testa. Dva kilograma pite košta minimum oko 1.000, dok dva kilograma kiflica treba platiti oko 3.000 dinara. Savremene domaćice uglavnom kupuju sitne kolače, a najpovoljniji u Beogradu se kreću oko 2.000 dinara po kilogramu, dok im cena ide i do 6.000.

Za 20 gostiju treba kupiti najmanje tri kilograma.

BONUS VIDEO: 

kurir televizija Kakve su cene na srpskim pijacama pred početak pravljenja zimnice?

(Nova/MONDO/Ivana Vlajković)