Slušaj vest

Nameštaj se bira po dizajnu i udobnosti, tvrde prodavci u Vranju. Navode da se u proseku u domaćinstvima najmanje dva do tri puta za 30 do 40 godina donosi odluka o promeni garnitura za sedenje i spavanje, zbog oštećenja, zastarelosti, ali i novih trendova. Nekad je razlog i rekonstrukcija samog prostora objekta koja iziskuje i nov nameštaj.

Dilema da li kupiti novo, ili presvući staro postoji kada nameštaj nije propao i nije oštećen, ali vremenom gubi sjaj, a boja mebla otkriva koliko je star. Računica je sledeća: novi klik-klak kreveti za dnevne sobe u prodavnicama nameštaja su od 25.000 do 40.000 dinara, kolika je i cena dvoseda i troseda u zavisnosti od čvrstine i kvaliteta. Ugaone garniture se kreću u proseku od 50.000 do 100.000.

Povoljnost pri kupovini su odložena plaćanja u četiri do šest rata. Ukoliko se odlučite da iskeširate imate u većini prodavnica i popust od pet odsto. A, evo kako izgleda finansijska konstrukcija kod presvlačenja nameštaja.

Majstor Dragan P. iz Vranja kaže da su tapetari podigli cene, jer su to uradili i majstori iz drugih delatnosti.

"Sve je poskupelo i otišlo gore, materijal, pa i radna ruka. Kod presvlačenja nameštaja je jako bitan kvalitet mebla, zbog trajnosti. Imate mebl koji noktom možete izvući i oštetiti, to nije rešenje, zato pamet u glavu", šaljivo savetuje Dragan, koji je u tapetariji punih trideset godina.

On ističe da je nameštaj nekada bio daleko kvalitetniji, a da je danas u izradi kvalitet znatno opao:

"Metar materijala za presvlačenje može se naći po ceni od 650 do 2.500 dinara. Majstori tapetari tvrde da je 11 metara potrebno da se presvuče kauč klik-klak ili trosed. Ukoliko krevet mora da se ojača sunđerom to je još dodatnih 2.000 dinara. Radna ruka majstora je poskupela i sada iznosi 60 do 70 evra. Tako za presvlačenje jednog kreveta treba izdvojiti od 14.000 do 16.000 dinara minimalno", otkriva majstor.

Mnogi Vranjanci se i dalje dvoume šta im se više isplati:

"Razmišljam i dalje šta mi je činiti, da li je isplatljivije da presvučem krevete koje imam, ili da kupim nove. Majstor tvrdi da će ojačanim sunđerom i novim meblom biti kao iz prodavnice", kaže Vranjanac Momir S.

Odluka da li kupiti novo, ili presvući staro je, ipak, samo na vama, i u velikoj meri zavisi od debljine novčanika.

BONUS VIDEO:

kurir televizija EVO KOJA STOLARIJA JE NAJBOLJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST! Majstor: Sve ima prednosti i mane, ali preporučuju se OVA prozorska okna

(Kurir/Mondo/Aleksandra Virijević)