Slušaj vest

Građani koji žele da apliciraju za kredit, pored stalnog zaposlenja i dovoljno visoke zarade, moraju da ispune uislov da su u prošlosti bile redovne platiše. 

U suprotnom, ako u je u prethodne tri godine kasnio sa ratom kredita - može da se desi da banka ne odobri ni dinar nove pozajmice.

Pre odobravanja kredita, banka će tražiti veliki broj dokumenata, kako bi bila što sigurnija da će njen klijent moći da otplati ceo dug. Za jedan od tih dokumenata obratiće se i Kreditnom birou, monetarnoj instituciji koja čuva kreditne aktivnosti svih dužnika u Srbiji.

Kreditni biro banci će dostaviti izveštaj o kreditnim aktivnostima klijenta, i to u prethodne tri godine.

To, dakle, znači će i samo jedno kašnjenje sa isplatom rate ili ulazak u nedozvoljeni minus ostati zabeleženi u naredne tri godine od dana izmirenja obaveze ili raskida ugovora s bankom – i praviti problem.

"U izveštajima Kreditnog biroa prikazuju se pozitivni i negativni podaci o aktivnim uslugama, kao i o uslugama koje su otplaćene ili ugašene u prethodne tri godine“, navode u Kreditnom birou.

Dakle, izveštaj Kreditnog biroa ne poseduju samo neredovne platiše, već se on formira za svakog građanina koji je koristio kreditne uslove banke. Međutim, samo neredovne platiše od njega treba da strahuju.

Oni koji su rate redovno plaćali, nemaju razloga za brigu, banka će pogledati izveštaj, videti da ranije nije bilo nikakvih problema u otplati i, ako klijent ispunjava sve ostale uslove, odobriti kredit. Ipak, banka može da odbije zahtev za kredit onim građanima koji su u prethodne tri godine kasnili sa otplatom.

Da li je klijent kasnio, nemoguće je sakriti, jer ne postoji nijedna banka koja će kredit odobriti bez prethodne provere.

Razlog zbog kojeg banke ne odobravaju kredite onim klijentima koji imaju lošu kreditnu istoriju je to što se oni vode kao klijenti visokog rizika, ali iako je neko možda bio neredovni platiša, on će ipak moći ponovo da se zaduži. Bez obzira na to što u izveštaju Kreditnog biroa kašnjenje ostaje evidentirano tri godine, moguće je podići novi kredit, godinu dana od namirenja svih dugovanja za zakasnele rate -  ali to zavisi od dobre volje banke.

Ako banka odobri kredit, prethodna kašnjenja ipak neće uticati na kamatu novog kredita, odnosno ona neće biti veća.

Šta sve piše u izveštaju Kreditnog biroa?

U izveštaju Kreditnog biroa navode se apsolutno sve informacije o istoriji zaduživanja korsnika. Tako u njemu piše kod koje banke se korisnik zadužio, ali i da li je podigao kredit, limit po kreditnoj kartici ili bilo koju drugu vrstu pozajmice. Takođe, naznačeno je i kada se klijent zadužio, u kom iznosu i da li redovno namiruje svoje obaveze.

Pored kreditnih dužnika, u problemu mogu da budu i oni korisnici koji neodgovorno koriste dozvoljeni minus, jer kada korisnik prekorači maksimalni nivo dozvoljenog, ulazi u nedozvoljeni minus, a osim što su kamate ogromne, on se takođe beleži u izveštaju Kreditnog biroa.

Interesantno je da se najčešće kasni sa otplatom keš kredita, dok su najredovnije platiše korisnici najvećih i kredita sa najdužom otplatom – stambenih. Ipak, ne evidentira se svako kašenjenje, već samo ona od 60 dana, odnosno kada dužnik preskoči dve rate.

Pored toga što duže kašnjenje može da dovede do pokretanja sudskog postupka, problem može da nastane i ako dužnik bude želeo da podigne novi kredit.

Bonus video:

Kurir televizija BANKA BLOKIRALA PENZIJU GOSPOĐI! Uzelac odgonetnuo: Oni su navikli da veruju ljudima, da ih neko sasluša, a ne sve preko robota!

(Nova, Mondo, I.L:)