• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kargo 10 "radi na crno"

Zajedničko železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije "Kargo 10" još nije registrovano, potvrđeno je agenciji Beta u tom preduzeću.

Kako je Beti rečeno, na čelu kompanije zbog bolesti više nije Robert Vuga, tako da će uskoro biti izabran novi direktor. Sedište kompanije je u Ljubljani a Vuga je bio prvi direktor.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama, razlog što kompanija još nije registrovana je to što EU, iako podržava taj zajednički projekat željeznica Srbije, Hrvatske i Slovenije, ima određene rezerve jer se plaši da će ostali zainteresovani operateri biti u podređenom položaju.

Na konferenciji Kargo 10 - izazovi i perspektive ujedinjene železnice, koja je prošlog meseca održana u Beogradu, generalni direktor za železnički transport Evropske komisije Frank Jost je istakao da države u regionu ne smeju da dozvole da se novi operateri isključuju sa tržišta i da države moraju da zabrane da se na tržištim koristi dominantan položaj pojedinih preduzeća.

Preduzeće Kargo 10 počelo je da obavlja saobraćaj u oktobru 2010. godine.

Zajednička železnica raspolaže sa pet odsto od ukupnih vozova železnica tri države.

Jedan od ciljeva nove komapnije je skraćenje carinske procedure na graničnim prelazima, kako bi vozovi zajednicke železnice brže saobraćali.

Železnice Srbije, Hrvatske i Slovenije imaju po trećinu udela u "Kargu 10", a u istom procentu će biti deljen i profit.

Dogovor o osnivanju zajedničke železničke kompanije Srbije, Hrvatske i Slovenije postignut je krajem jula 2010, kako bi se prevoz robe i putnika na panevropskom Koridoru 10 učinio efikasnijim, rentabilnijim i bržim, odnosno putovanje od Ljubljane do Istanbula skratilo sa sadašnjih 57 na 35 sati.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image