• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreditni rejting Srbije sada najbolji ikad

Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, prema Standard end Purs, dokaz je dobre ekonomske politike Vlade, kažu iz Ministarstva fiansija. Standard end Pura više ceni srpsku ekonomiju od domaćih stručnjaka, primečuje savetnik Bajec.

Poboljšanje kreditnog rejtinga sa nivoa "BB- (minus)" na "BB", prema agenciji "Standard end Purs", uticaće na poboljšanje opšte investicione klime u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ocena "BB" je najbolja ocena koju je Srbija ikada dobila od agencije "Standard end Purs" i odgovara kreditnom rejtingu pojedinih država koje su kandidati za EU, navedeno je u saopštenju.

Kreditni rejting Srbije, u delu koji se odnose na prognoze, ostao je stabilan, što znači da agencija "Standard end Purs" ne očekuje negativne promene glavnih ekonomskih pokazatelja Srbije.

Bolja ocena je data zbog političke stabilnosti Srbije, postignutog konsenzusa oko budućnosti Srbije u Evropskoj uniji i zbog ostvarenih rezultata u sprovođenju programa sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Pozitivno su ocenjene sprovedene strukturalne i reforme fiskalnog sektora, kao i plan Vlade Srbije da do 2015.godine fiskalni deficit smanji na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da javni dug ne bude veći od 45 odsto BDP-a, navodi se u saopštenju.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da ovo poboljšanje kreditnog rejtinga znači povoljnije uslove zaduživanja.

"Zaduživanje će biti povoljnije kako za državu tako i za privatne kompanije jer će kamata biti niža. Ovo je inače pokazatelj rizika zemlje i podizanje rejtinga je bilo logično", navodi Nikolić.

Ekonomski savetnik premijera Srbije, Jurij Bajec, izjavio je danas Tanjugu da je poboljšanje kreditnog rejtinga zapravo procena agencije Standard end Pur da Srbija dobro napreduje ka Evropskoj uniji i da je u toku protekle krize naša zemlja dosta dobro sprovodila ekonomsku politiku.

"Mislim da je ova međunarodna organizacija bolje procenila činjenicu da je Srbija ipak samo posle jedne godine, dakle, posle 2009, već u 2010. godini , napravila pozitivan zaokret u privređivanju i sprovođenju nekih strukturnih i drugih reformi, uz efikasniju saradnju s MMF", rekao je Bajec.

On je primetio i da je ocena Standard end Pura u suprotnosti sa veoma čestim domaćim kritikama vladine ekonomske politike.

Bajec je pojasnio da su sve zemlje, prema stepenu političkog i ekonomskog rizika, svrstane u 10 kategorija, a potom su kategorije podeljene u grupe A, B i C, pri čemu su u grupi A zemlje sa najkvalitetnijim rejtingom.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image