• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krkobabić: Ima novca za penzije

Spekulacije da bi 1,6 miliona penzionera moglo ostati bez svojih prinadležnosti zbog navodnog bankrota Fonda PIO rezultat su zle namere, kaže Jovan Krkobabić.

Potpredsednik vlade naglašava da će penzije u 2011. godini biti isplaćivane redovno, dva puta mesečno, kako je to utvrđeno zakonom.

Biće i usklađivane tri puta s platama u javnom sektoru, što je takođe utvrđeno zakonom, a budžetom Srbije sredstva za penzije su u potpunosti obezbeđena, dodaje on.

"Sve što je ovih dana objavljeno i što se objavljuje u vezi sa penzijama je najobičnija izmišljotina i zato niko ozbiljan to ne želi da komentariše", kategoričan je Krkobabić.

U prilog priči da nema bojazni za milionsku penzionersku populaciju da će ostati bez novca zbog bankrota Fonda PIO ide i podatak da u ukupnim rashodima od oko 493 miliona dinara troškovi za zaposlene u fondu učestvuju s ukupno 0,8 odsto.

Osim toga penzije se ne finansiraju 100 odsto parama iz kase fonda, odnosno od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, već skoro polovina ovih para dolazi iz budžeta.

"S obzirom na to da se oko 47 odsto sredstava za isplatu penzija pokriva iz državne kase, nerealno je očekivati da će penzioneri ostati bez svojih prinadležnosti. Čak i da stepen naplate doprinosa bude još manji, a kasa fonda dodatno osiromaši, država će povećati svoj udeo u isplati penzija, jer je reč o milionskoj populaciji koja je taj novac zaradila", kaže Boban Atanacković, dugogodišnji član Upravnog odbora fonda za "Politiku".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image