• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evro ispod 99,5 dinara

Srpska valuta i posle praznika nastavlja jačanje te će prvog radnog dana posle prvomajskih praznika, 4. maja, ojačati za još 45 para.

Zvanični srednji kurs u sredu će biti 99,1755 dinara za jedan evro, što će ujedno biti i nova rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banke Srbije.

Tokom praznika, sve do srede ujutru u osam časova, važiće kurs od petka, prema kome jedan evro vredi 99,6292 dinara za jedan evro.

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je jačanje dinara u odnosu na evro posledica veće pojave deviza na tržištu nego što nam je potrebno.

"Izgleda da u ovom trenutku imamo veću ponudu deviza nego što je potrebno... Kada budu dospela inostrana plaćanja države i privrede onda će verovatno odliv deviza da bude veći", izjavio je Cvetković.

Premijer smatra i da će tokom čitave godine kurs otprilike biti između ovoga veoma jakog i onog što je bio izuzetno slab kurs dinara.

Cvetković je podsetio i da Narodna banka Srbije stoji na stanovištu da kurs treba da bude fluktuirajući i da zavisi od ponude i tražnje, pri čemu ona interveniše samo u slučaju većih dnevnih promena.

“Sezona” plaćanja privrede, koja pominje premijer, je krajem godine a taj period i ekonomski stručnjaci pominju kao trenutak kada bi moglo da dođe do sloma “jakog” dinara a cenu prejake valute tada bi platili i firme ib građani.

Najslabija vrednost dinara ove godine, od 106,4947 za evro, zabeležena je 6. januara.

Centralna banka je od početka godine intervenisala samo jednom, kupovinom pet miliona evra, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image