• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada podstiče zapošljavanje

Poslodavci u Srbiji godinu dana neće plaćati poreze na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za novozaposlene mlađe od 30 i starije od 45 godina, odlučila je danas Vlada Srbije.

Za ostale novozaposlene poslodovac neće plaćati doprinose i 30 odsto obračunatog poreza na zarade.

Mere će važiti godinu dana, bilo da je novozaposleni sklopio ugovor o radnom mestu na određeno ili neodređeno vreme.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare po sednici Vlade, te mere će početi da se primenjuju iduće sedmice.

Nove olakšice za zapošljavanje moći će da koriste privatne firme ili one u kojima je 50 odsto privatnog kapitala, i to samo za novozaposlene koji najamanje šest meseci pre zaposlenja nisu bili u radnom odnosu.

Uslov je i da poslodavac nije prethodno koristio podsticaje za novootvorena radna mesta.

Poslodavci neće moći da smanje broj zaposlenih u odnosu na 31. mart 2011. godine.

Ako tokom korišćenja subvencije poslodavac smanji broj zaposlenih, dužan je da u roku od 30 dana plati iznos poreza i doprinosa koje bi inače platio uvećan za indeks potrošačkih cena.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je vlada pored mera za podsticanje novog zapošljavanja pripremila čitav paket mera podrške privredi čiji će se pozitivni efekti videti već u narednim mesecima.

Cvetković je posle sednice rekao novinarima da je namera Vlade da novim merama smanji rashode privatnih poslodavaca, da bi podstakla zapošljavanje.



On je kazao da u budžetu po tom osnovu neće biti deficita, već da će biti dodatnih prihoda po osnovu novozaposlenih ljudi, koji - da nije ovih mera - ne bi bili zaposleni.

Premijer je kazao i da ova mera nije diskriminatorska u odnosu na ostale privrednike koji su recimo danas zaposlili radnike i koji im plaćaju pune poreze i doprinose.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je kazao da je ovo najbolji trenutak da poslodavci zaposle nove radnike.

Na pitanje o tome zašto bi poslodavci koji su do sada radili "na crno", zaposlili ljude na godinu dana, kazao da će Poreska uprava i inspekcije to strože kontrolisati.

Cvetković i Ćirić su izbegli da odgovore na pitanje koliko očekuju da će ljudi biti zaposleno zahvaljujući ovim merama, ali su naveli da će, ukoliko se posle godinu dana pokaže da mere imaju pozitivno dejstvo, razmisliti o smanjenju poreskog opterećenja privrednika.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image