• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcije NIS vredeće četiri puta više 2013.

Veruje se da je zbog nerazvijenog domaćeg tržišta vrednost deonica NIS potcenjena 70 do 100 odsto.

Cena akcija NIS-a skočila je od aprila sa 500 na 580 dinara, ili čitavih 16 odsto. To nije malo, ali mnogi kažu da ova cena ne odslikava realno stanje u kojem se NIS nalazi.

NIS je ostvario dobit 16,5 milijardi dinara prošle godine, u odnosu na minus od 4,4 milijarde u 2009. I u prvom kvartalu ove godine nastavljeno je dobro poslovanje, piše današnji "Blic".

Iako bi ovo poguralo cene akcija na bilo kom svetskom tržištu to se nije desilo sa NIS-ovim na Beogradskoj berzi.

Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe i akcionar NIS kaže za beogradski dnevnik da su realne cene akcija NIS za 60 do 100 odsto više od sadašnjih.

"U 2010. godini profit pre oporezivanja NIS-a (EBIDTA) bio je dva puta niži nego kod hrvatske naftne kompanije INA, a vrednost akcija NIS šest puta manja nego kod Hrvata. Pravilo je da se vrednost kompanije množi sa vrednošću profita pre oporezivanja i zato ne može biti takve razlike između ovog pokazatelja i vrednosti, kod sličnih kompanija, kao što su NIS i INA", kaže sagovornik "Blica" iz jedne beogradske brokerske kuće.

U NIS-u procenjuju da će deonice 2013. vredeti 2.000 dinara, a 2020. godine 5.000 dinara.

Kiril Kravčenko, generalni direktor, najavio je mogućnost izlaska na neku stranu berzu, o čemu odluku treba da donese skupština akcionara u kojoj sede Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, i Aleksandar Đukov, prvi čovek "Gaspromnjefta".

Škundrić kaže da je izlazak NIS-a na neku od renomiranih svetskih berzi u saglasnosti sa vladinom strategijom razvoja NIS-a, ali nije mogao da precizira kada će se to i desiti.

Milivoje Knežević, portfolio menadžer „MV investmentsa“, kaže da na cenu akcija ne utiče samo poslovanje već i rizik zemlje i likvidnost berze.

On misli da je izlazak na neku stranu berzu dobar potez, ali teško izvodljiv, jer "kako su saopštili predstavnici NIS-a, za tako nešto potrebna je promena kupoprodajnog ugovora”.

"To bi bilo svima u interesu, i velikim i malim akcionarima jer bi se postigla realnija cena, jedino ne bi odgovaralo nekome ko hoće da kupi što više akcija NIS-a, ali takvih sada nema na Berzi", tvrdi Knežević.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image