• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar se survao ispod 98

Dinar će je danas nastavio trodnevni rast prema evru, ojačao je za 67 para tako da će zvanični srednji kurs biti 97,61 dinara za jedan evro.

Ovaj rast će biti nova rekordna vrednost srpske valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Najniža vrednost nacionalne valute ove godine, od 106,4947 dinara za jedan evro zabeležena je 6. januara ove godine, a istorijski najniža vrednost bila je 4. novembra 2010. godine, kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5216 dinara za jedan evro.

Centralna banka juče nije intervenisala na deviznom tržištu, a od početka godine intervenisala je samo jednom, kupovinom pet miliona evra, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Viceguverner NBS Bojan Marković izjavio je juče da je jačanje dinara prema evru poslednjih meseci posledica pada premije rizika zemlje i povećanog poverenja stranih investitora, kao i restriktivne monetarne politike centralne banke.

Marković je istakao da je devizni kurs u Srbiji fleksibilan i da su i u narednom periodu moguće oscilacije i u pravcu jačanja i u pravcu slabljenja domaće valute.

On je istakao da NBS ostaje pri stavu da kretanja kursa dinara zavisi isključivo od ponude i tražnje na međubankarskom deviznom tržištu.

Marković je precizirao da na kurs utiču i kretanja na globalnom tržištu koja su usmerila sredstva ka zemljama u razvoju, pa se iz tog razloga jačanje domaće valute, pored Srbije, dogodilo i u Turskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Jačanje dinara prema evru u proteklim mesecima nema podlogu u realnim ekonomskim kretanjima i negativno utiče na izvoz, ocenili su juče ekonomisti u izjavama Tanjugu, ističući da je jačanje domaće valute pre svega posledica priliva deviza radi ulaganja u državne hartije od vrednosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image