• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tvrdi uslovi "mekog" aranžmana sa MMF-om

Na početku pregovora u vezi novog aranžmana, misija iz Vašingtona postavila konkretne zahteve - minus države samo do 120 milijardi dinara, restrukturisanje javnog sektora, restitucija...

Osnova svakog razgovora Srbije o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, ne finanijskom već za preko potreban ekonomski legitimitet u svetu, je da nema para za "predizbornu potrošnju" - stav je delegacije Misije MMF koja je u poseti Beogradu.

Kako saznaju beogradske Novosti iz krugova pregovarača, već prvog dana dvonedeljnih razgovora o novom aranžmanu sa Fondom, šef misije MMF za Srbiju Albert Jeger je zatražio garancije da će minus države u ovoj godini biti na nivou od 4,1 odsto bruto društvenog proizvoda, odnosno ne veći od 120 milijardi dinara.



Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić i šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger zajednički su danas ocenili da je potrebno stalno usavršavanje i iznalaženje novih i povoljnijih rešenja u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja.

Oni su ocenili da je reforma penzionog sistema realizovana s uspehom u okviru proteklog aranžmana sa MMF-om.

Potpredsednik Krkobabić se u razgovoru posebno zadržao na pitanjima kontrolnih mehanizama, dosledne monetarne politike i fiskalne discipline.

Zajednički je zaključeno da se budući arnžman sa MMF-om, ukoliko do njega dođe, mora pođednako odnositi na reformu svih delova javnog sektora, od javnih preduzeća, preko zdravstva, školstva sve do penzija, kao i da reformski potezi treba da budu u skladu sa evropskim standardima.

U segmentu penzija, kako je upozoreno, jedan od značajnih problema je nizak stepen zaposlenosti što znači da se posebna pažnja mora obratiti stvaranju novih radih mesta.

Krkobabić je naglasio da su dogovoreni principi reforme PIO dosad poštovani u potpunosti i da nije bilo nikakvih odstupanja od usvojenih normi.

Poseban problem, kako to vidi MMF, jesu povećani rashodi države u prethodnim mesecima, posebno u svetlu skorašnjih izjava Jegera i Bogdana Lisovolika, šefa kancelarije Fonda u Beogradu, da svaka predizborna godina u Srbiji budžet košta oko tri odsto BDP, odnosno dodatnih 100 milijardi dinara.

U tom smislu, Misija MMF posebno je bila zainteresovana za način finansiranja najavljenih mera iz oblasti poljoprivrede, odnosno koliko će se te aktivnosti Vlade Srbije odraziti na povećanje rashoda budžeta. Za sada postoje uveravanja nadležnih, a pre svega premijera Cvetkovića koji obavlja i funkciju ministra finansija, da će agrarni budžet biti na nivou koji je utvrđen s početka godine, a da će se eventualno povećanje rashoda države za neke mere u sektoru poljoprivrede podmiriti ukidanjem nekih ranije planiranih troškova - tvrdi izvor Novosti iz krugova pregovarača.

Misija je zatražila i da Ministarstvo finansija što pre uđe u pripremu rebalansa budžeta za ovu godinu, a koji bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da bude usvojen najkasnije u septembru.

Za potpis na novom aranžmanu kojim se podiže kredibilitet srpske ekonomije u svetu potrebno je da država pokaže jasan plan šta kako će restrukturisati javna preduzeća, šta će sa energetskim sektorom, kako (i kada) misli da reši pitanje restitucije...

Prema u sredu napravljenom dogovoru, okvir mera će biti pripremljen do 27. maja, za kada su zakazani završni pregovori između srpskih vlasti i delegacije Fonda o aranžmanu koji bi mogao da bude operativan od septembra

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image