• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada daje "Galenici" garancije za kredite

Vlada Srbije odlučila je danas da pruži garancije državnoj farmaceutskoj kompaniji "Galenika" za kredit od 70 miliona evra, od čega će deo biti upotrebljen za refinansiranje kratkoročnih kredita, a deo za obrtni kapital.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da je trenutni dug "Galenike" od oko 120 miliona evra, od čega je, kako je istakao, "akutni problem oko 40 miliona evra kratkoročnih obaveza".

Garancija države za refinansiranje kratkoričnih obaveza i dela obrtnog kapitala, prema njegovim rečima, omogućiće deblokadu računa "Galenike" i da počne normalno da posluje.

Sa nekoliko banaka se, kako je rekao Ćirić, već pregovara o kreditu.

On je naveo da su prethodnih godina 22 banke davale uglavnom kratkoročne kredite "Galenici", dodajući da će verovatno biti spremne reprogramiraju dugove.

Ćirić je rekao da je Vlada Srbije donela odluku da se sprovede poslovno-finansijaska konsolidacija Gelenike.

Ističući da je Galenika strateški važna kompanija za funcionisanje farmaceutskog tržišta i zdravstvenog sistema, on je rekao da je tom kompanijom do sada loše upravljano, jer je od firme koja je pre tri godine imala dobit došla u situaciju da u 2010. ima gubitak.

"Moj utisak je da će većina rukovodilaca Galenike ostati bez posla. Vlada je zauzela stav i dala nalog određenim službama da se ispita poslovanje i da odgovorni, ukoliko je bilo kršenja zakona, budu predmet istražnih radnji", rekao je on.

Ćirić je istakao da je dat nalog novom predsedniku Upravnog odbora da sprovede racionalizaciju i smanjenje troškova poslovanja.

On je istakao da će novo poslovodstvo podnositi izveštaj Vladi svaka tri meseca i dodao da je Vlada brzom reakcijom uspela da spreči nestašicu lekova.

Ministar zdravlja Zoran Stanković potvrdio je da neće biti nestašice lekova.

On je naveo da su problemi mogući jedino sa separinom, čijih zaliha ima za dva meseca i pronizonom, ali da ni tu ne očekuje probleme.

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se daje mogućnost Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (RZZO) da plati dugovanja zdravstvenih ustanova na osnovu isporučenih lekova direktno proizvođačima, koji će posle sredstva plaćati veledrogerijama, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović.

Ona je Tanjugu kazala da je taj zaključak, koji je predložilo Ministarstvo usvojen na današnjoj telefonskoj sednici Vlade Srbije navodeći da se očekuje da će se takvim načinom plaćanja stabilizovati situacija na farmaceutskom tržištu.

Do sada je procedura bila takva da je RZZO uplaćivao novac apotekama i zdravstvenim ustanovama, one potom veledrogerijama, a veledrogerije proizvođaču leka.

"Očekujemo da će to kao hitna mera stabilizovati situaciju i moćiće da se primenjuje već od početka sledeće nedelje kako bi RZZO mogao da prebacuje sredstva proizvođačima lekova i da bi se omogućila nabavka sirovina i nesmetano obavljanje proizvodnje lekova", kazala je Pavlović.

Ona je navela da problem "Galenici" predstavljaju dugovanja veledrogerija, odnosno "Velefarma" dodajući da problem u snabdevanju lekovima na tržištu za sada ne postoji jer drugi proizvođači lekova nemaju probleme sa kakvim se suočava "Galenika".

Veledrogerije duguju "Galenici" više od 100 miliona evra.

Iz ove kompanije su u prethodnom periodu dolazile samo dobre vesti - u februaru ove godine najavljena je izgradnja fabrike u Rusiji vredne 28 miliona evra, a u leto prošle godine, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika otvorena je nova fabrika čvrstih farmaceutskih proizvoda vredna 50 miliona evra.

U izgradnji fabrike u Rusiji, koja je trebalo da uposli 200 radnika, trebalo je da učestvuje naša kompanija "PSP-Farman".

Planirana je godišnja proizvodnja od 500 do 550 miliona tableta 20 do 25 Galenikinih proizvoda.

Fabrika čvrstih farmaceutskih proizvoda otvorena je prošle godine u junu u fabričkom krugu "Galenike".

Kapacitet nove fabrike je oko dve milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje.

U potpuno automatizovanim pogonima na površini od 10.000 kvadratnih metara uposleno je 150 radnika i proizvodi se 50 preparata.

Da postoji izvesna doza poverenja u menadžment, ukazivala je i najava da se razmatra mogućnost da "Galenika" preuzme upravljanje drugom farmaceutskom kućom "Srbolekom", koji je takođe u velikim teškoćama.

Tender za privatizaciju "Galenike" bio je aktuelan do proleća prošle godine kada je država konačno odustala od privatizacije "Galenike".

Očekivalo se da će prodaja uspeti i da će tu firmu kupiti neka uspešna farmaceutska kompanija.

Dve indikativne ponude koje su dostavile indijski "Surya Pharmaceutical Limited" i kiparski investicioni fond "RPG Partners Limited", međutim, nisu bile dovoljne da se vlada odluči za prodaju.

Rečeno je da su obe kompanije ispod "Galenikinog" renomea i najavljeno da će Vlada "Galenici" finansijski pomoći da još više učvrsti svoje pozicije, a da će tek u nekom kasnijem periodu pokušati da se nađe strateški partner.

Da je "Galenika" u problemima nije se znalo do pre nekoliko meseci kada su beogradski mediji počeli učestalo da pišu o lošem poslovanju u tom preduzeću.

Generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović izjavio je 21. marta ove godine da je ta kompanija na kraju prošle godine imala gubitak od 14 miliona evra, ali da su osnovni razlozi za loše poslovanje - nasleđeni problemi, negativne kursne razlike i nemogućnost naplate potraživanja od veledrogerija.

Ognjenović je rekao da na gubitak u protekloj godini menadžment nije mogao da utiče i da su tom gubitku najviše doprinele obaveze na osnovu kredita za novu fabriku i prema ino dobavljačima za isporučene sirovine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image