Slušaj vest

Kada je u aprilu ove godine došla na jedan sajam u Beogradu da prodaje kolače, Svetlana Ceca Nikolin iz Vojke u Sremu ni slutila nije da će tog dana doći na originalnu ideju da napravi jedan proizvod koji je vrlo brzo osvojio nepca mnogih sladokusaca.

Reč je o nesvakidašnjoj čokoladi sa čvarcima koja se posle samo nekoliko meseci od ideje pretvorila u proizvod koji će se već od 1. septembra naći u prodaji u Srbiji. Kako je slučaj hteo da ova uspešna preduzetnica, koja već 18 godina vodi firmu "Ceca Sremica", u svoj asortiman tradicionalnih sremskih torti i kolača uvrsti i čokoladu sa čvarcima, Svetlana je to otkrila.

Čokolada sa čvarcima Foto: Instagram/cecasremica, Privatna arhiva

Slatko-slana ideja

"Suprug i ja imamo miks slatko-slanih proizvoda. On se bavi prodajom suvog mesa, a ja pravim kolače i torte za sve vrste veselja, od rođendanskih za decu pa do mladenačkih torti. Zadržali smo se na standardnim sremačkim kolačima i tortama. Pravimo jadro oblande, šubare, čupavce, štrudle raznih vrsta, vanilice, breskvice, oko 40 vrsta sitnih kolača. Po porudžbini radimo i torte. Imamo proizvodnju i veleprodaju u Vojci, a sve što proizvedemo, iznosimo i na različite sajmove po Srbiji. Svakog vikenda smo u drugom gradu", počinje priču Svetlana.

I baš taj neobičan spoj slatko-slanih proizvoda koje prodaju bio je okidač za ideju za pravljenje čokolade sa čvarcima.

"Radila sam na jednom sajmu u Beogradu i spontano sam došla na tu ideju, gledajući neki video u kome su na sto servirali slaninu i med. U tom momentu mi je kliknula ideja - zašto ja ne bih spojila čokoladu i čvarke. Mi smo iz Srema, s tog podneblja gde smo uvek voleli slatko-slane kombinacije. Isto veče kada sam došla kući, uzela sam da probam da vidim kako će to da izgleda i kakvog će ukusa biti. Ni slutila nisam da će to otići toliko daleko i da će dobiti tako velike razmere", priznaje ova iskusna poslastičarka.

Veleprodajna cena 250 dinara za 100 grama

Svetlana Nikolin kaže da u proizvodnji polako spremaju zalihe čokolade sa čvarcima za prodaju čija je veleprodajna cena 250 dinara za 100 grama.

"Mi iz radionice ne izađemo pre 12 uveče, a ustajemo u četiri ili pola pet ujutru. Ovo je porodični biznis i cela porodica živi od toga. Pomažu nam moji roditelji i suprugov otac. Mi prodajemo samo na veliko. Imamo oko 100 radnji koje snabdevamo kolačima. Stariji sin već tri godine razvozi robu, a kada je sezona, od novembra do januara, pomaže mu i otac", ističe Svetlana.

Prvi degustatori

I kao što to obično biva, prvi degustatori novih proizvoda bili su najbliži članovi porodice. U Svetlaninom slučaju prvu čokoladu sa čvarcima probala su njena deca.

"Rekli su: 'Što je ovo super'. Pustila sam ih da pogađaju šta je unutra i nabrajali su ovo ili ono, ali nisu uspeli da pogode. Kada sam im otkrila o čemu se radi, odmah su napravili video sa čokoladom sa čvarcima, postavili na Instagram Ceca Sremica i to je izazvalo veliko interesovanje. Ljudi su zvali non-stop, svima se svidela ideja, želeli su da probaju i onda smo mi kao jedna ozbiljna firma zvali tehnologa da se vidi koju čokoladu je najbolje kombinovati sa čvarcima", objašnjava Svetlana.

Ova izumiteljka čokolade sa čvarcima ističe da je do konačnog proizvoda bilo potrebno da se završe različite analize i papirološke procedure.

"Kada smo sve završili i dobili bar-kodove kao i za svaki drugi proizvod, čokoladu smo ponudili našoj rodbini, prijateljima i zaposlenima da vidimo da li se to ljudima sviđa. I nekih 80 odsto njih je prihvatilo proizvod. Sada spremamo zalihe i krećemo zvanično u prodaju", kaže ova vredna Sremica.

Kako se pravi čokolada sa čvarcima


Kao i kod svakog originalnog proizvoda, receptura za čokoladu sa čvarcima je tajna, ali Svetlana Nikolin otkriva koje vrste čokolade u nju dodaje.

"Imamo jednu jedinu varijantu čokolade sa čvarcima u koju ide kakao čokolada, čokolada u prahu, mlečna čokolada i čvarci. Na 100 grama čokolade ide oko 30 do 50 grama čvaraka", ističe Svetlana, koja ne krije da je čokolada sa čvarcima u njihovoj kući sada glavno posluženje kada im dolaze gosti.

 BONUS VIDEO:

02:54
MAJSTORICA ZA ČVARKE OTKRILA ORIGINALNI RECEPT: Samo OVAKO se spremaju najbolje "bombone od svinje" (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija

(Kurir/Mondo)