Na listi "Najgore ocenjenih mesnih proizvoda na svetu", koju je objavio portal Taste Atlas, nalaze se proizvodi iz raznih zemalja, uključujući i srpski specijalitet. Zanimljivo je da su čvarci definisani kao hrvatsko tradicionalno jelo, dok je specijalitet sremačke kuhinje zauzeo 52. poziciju od 85 mesta na rang listi.
Neslavni vođa
Prvo mesto pripalo je slovenačkoj Tlačenici, vrsti kobasice od svinjskog mesa, koja se pravi od delova svinje, najčešće mesa sa svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se kuva, odkošćava i secka na komade, zatim začinjava i meša sa delom tečnosti u kojoj se kuvalo, pre nego što se puni u očišćeni svinjski stomak ili debelo crevo, piše Taste Atlas.
Za začinjavanje mesa koriste se različiti začini u zavisnosti od regiona, ali obično uključuju so, crni biber, slatku ili ljutu papriku i beli luk. Nakon punjenja, kobasica se kuva na laganoj vatri u vodi, zatim hladi. Ovaj mesni proizvod može da se jede nakon kuvanja ili može proći proces dimljenja i sušenja u tradicionalnim dimnjacima do dve nedelje.
Poljski sir na drugom mestu
Nekada smatran nižerazrednim mesnim proizvodom, danas je poljski salceson priznat kao jedinstvena gurmanska delicija. U zavisnosti od začina, oblika i glavnih sastojaka, koji često uključuju glavu, iznutrice ili krv, tradicionalna poljska kuhinja ima više od deset različitih vrsta salcesona.
Najčešće se priprema od svinjetine, ali neke vrste prave se isključivo od teletine. Nekada popularan u gradovima blizu Nemačke, danas se priprema širom Poljske. Bez obzira na vrstu, ovi teksturno zanimljivi proizvodi uglavnom se jedu uz hleb i različite mesne proizvode.
Nemac zatvara top 3 najgorih proizvoda
Sülze je vrsta nemačkog mesnog aspika, obično napravljena od svinjetine. Priprema Sülzea počinje laganim kuvanjem mesa, često delova bogatih kolagenom kao što su svinjski kolenovi, uši ili čak jezik, zajedno sa povrćem i začinima.
Kolagen iz mesa se, hladeći, pretvara u prirodni žele. Meso se zatim odvaja od kostiju, secka na sitne komade i meša. Ova smesa se sipa u kalupe i ostavlja da se ohladi, obično preko noći.
Čvarci, koje je Taste Atlas opisao kao "hrvatsko tradicionalno jelo", zauzeli su 48. mesto na ovoj listi, dok je sremska kobasica na 52. mestu. Pitamo i vas, da li su čvarci srpsko ili hrvatsko jelo? Molimo vas, glasajte u našoj anketi.
Da li su čvarci srpsko ili hrvatsko tradicionalno jelo?
BONUS VIDEO: