• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Prioritet borba protiv kriminala

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da će zajednička tema jednogodišnjeg predsedavanja Srbije Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i drugim regionalnim organizacijama biti borba protiv organizovanog kriminala.

"Nećemo štedeti napore u eliminisanju ove pretnje za našu bezbednost, njenih dubinskih uzroka, kao i njenih efekata. Naša politika nulte tolerancije će se nastaviti nesmanjenim tempom", rekao je Jeremić u Bečićima na sastanku ministara spoljnih poslova država članica SEECP.

On je istovremeno upozorio da se konačan uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala ne može postići bez većeg zajedničkog angažovanja, jer se "kao virus - širi tamo gde nailazi na najmanji otpor".

Prema njegovim rečima, Srbija čvrsto veruje da borba protiv organizovanog kriminala mora da bude u srcu reformske agende svih zemalja Jugoistočne Evrope.

Srbija sutra preuzima predsedavanje SEECP-om, podsetio je Jeremić i dodao da je SEECP najviši politički forum regiona koji čini kičmu saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Preuzimanjem predsedavanja SEECP-om Beograd na simboličan način postaje prestonica regionalne saradnje u 2011, kazao je Jeremić.

Beograd naime u ovoj godini predsedava Jadransko-jonskom inicijativom, Centralno-evropskom inicijativom i Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbeglice, pre nego što 2012. preuzme predsedavanje Organizacijom crnomorske ekonomske saradnje.

On je pohvalio odnose u regionu ali je upozorio na tešku ekonomsku situaciju u Evropi koja se neminovno odražila i na članice SEECP, koje, kako je istakao, treba da istraju u reformskim naporima za priključenje EU.

Odnosi među državama Jugoistočne Evrope su malo kada bili bolji i mi "s ponosom slavimo uspostavljanje novog poverenja i razumevanja," rekao je Jeremić.

"Ekonomske prilike u EU su istinski razlog za zabrinutost svih nas. One su proizvele i niz političkih posledica za naš region, koje neće nestati preko noći," ocenio je ministar.

Srbija će, napomenuo je ministar, tokom predsedavanja staviti poseban nazlasak na pitanja koja se tiču izbeglica, uključujući svojinska prava. Beograd će takođe organizvati niz sastanaka posvećenih razvoju strategije za bezbednost čovekove okoline i inicijativi za pripravnost i prevenciju od katastrofa.

U tom slmislu Srbija će imati priliku i da promoviše konkretnu inicijativu koja je integralni deo rešenja za izazove čovekove okoline sa kojima se suočava region - a to je Regionalni centar za reagovanje u vanrednim situacijama u Nišu, ukazao je ministar.

Proces saradnje Jugoistočne Evrope je regionalna inicijativa inicirana juna 1996. godine na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Jugoistočne Evrope (JIE) u Sofiji sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusedskih odnosa između zemalja JIE i transformisanja regiona u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.

Ovu reginalnu inicijativu čini 12 država: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image