• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta sve jeftinija, benzin sve skuplji

U poslednjih mesec dana cene naftnih derivata na srpskim pumpama više puta korigovane na gore i pored pada cene nafte na svetkom tržištu. Razlike u ceni dostižu i do sedam dinara po litru.

Cene naftnih derivata u Srbiji, bez obzira na sve, nastavljaju da rastu. Na našim pumpama sve poskupljuje i kada dinar slabi, ali i kada jača. Sa druge strane, pojeftinjenja na svetskim berzama nemaju nikakvog uticaja na srpske cenovnike nafte, pišu "Novosti".

Najnoviji razlog za povećanje cena jeste usklađivanje akciza na domaće i uvozno gorivo.

"Trenutno kompanije opipavaju tržište posle usklađivanja akciza i zato se cene razlikuju od pumpe do pumpe. Procenjuje se gde se šta, koliko i po kojoj ceni može prodati. Cene će ići, sasvim sigurno, naniže u narednom periodu, a bio bi red da i država smanji akcize, koje su najviše u regionu. Kažu da su povećali prihode u budžetu po drugim osnovama, pa eto prilike da obraduju i vozače", kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica.


Od 1. juna do danas imali smo jedno značajnije poskupljenje zbog usklađivanja akciza i bezbroj "dnevnih usklađivanja". Zato ni na jednom zvaničnom elektronskom glasilu uvoznika ne možete doći do zvaničnih cenovnika koji se razlikuju od pumpe do pumpe u zavisnosti od lokacije.

Izuzetak je jedino "Lukoil", koji na svom sajtu objavljuje cene. Vozačima ne preostaje ništa drugo nego da telefonom provere cene na svakoj pumpi, jer razlike u ceni dostižu i sedam dinara po litru!

Prvog dana juna domaći "super" od 95 oktana se mogao pazariti od 125,2 do 128,9 dinara po litru.

U utorak je imao cenu od 127,90 do 136,90 dinara po litru. I domaći "D2" je, kažu samo zbog usklađivanja akciza uzleteo sa junskih 121,20 na julskih 128,10 ("Zmaj 2").

Uvozni "evropremijum" BMB 95 1. juna se mogao naći po ceni od 133,9 do 135,5 dinara po litru. U utorak je imao cenu od 134,90 do 138,90 dinara po litru.

Kvalitetni "evrodizel" je od 133,5 dinara prvih dana juna dogurao do 138 dinara, iako se mogao naći i za 133,90 na pumpi Lukoila "Bistrica".

Dok je pad cena goriva na srpskim pumpama prava retkost, u Hrvatskoj su u poslednjih petnaestak dana dva puta pojeftinili dizel i benzin.

Cena nafte na svetskom tržištu je 1. juna iznosila 99,7, a u utorak 95,01 dolara za barel, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image