• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto nema šećera na rafovima?

U Privrednoj komori Srbije kažu da nema razloga za nestašicu šećera, a da je povećana tražnja zbog sezone prerade voća

I dok stručnjaci tvrde da je apsurdno što je došlo do nestašice šećera, s obzirom na to da su prošle godine proizvedene rekordne količine - oko 500.000 tona, u pojedinim radnjama su, ipak, prazni rafovi.

Milan Prostran, sekretar Udruženja za agrar PKS, tvrdi da su bilansi zadovoljavajući, kao i raspoložive količine u šećeranama.

”U pitanju je sezonski povećana tražnja za tom namirnicom. Počela je prerada ranog voća za džemove, koncentrate i sokove, i to je svakako podiglo ukupnu tražnju za šećerom", kazao je za “Novosti” Prostran.

”Razlog za manjak tog proizvoda u nekim trgovinama je i što šećerane sada traže da im se roba plati unapred, avansno.

Sa nestašicom šećera potrošači su se već susreli početkom godine, kada je resorno ministarstvo bilo prinuđeno da interveniše iz Robnih rezervi. U februaru je počela raspodela šećera iz Republičkih robnih rezervi, i to po 3.000 tona mesečno. Narednih šest meseci intervenisalo se sa tom količinom, po jedinstvenoj ceni od 98 dinara po kilogramu.

”U međuvremenu je došlo do smirivanja tržišta, i zasad nema razloga za intervenciju”, izjavio je Goran Tasić, direktor Republičkih robnih rezervi. ”Stanje zaliha šećera u Direkciji je zadovoljavajuće, raspolažemo dovoljnim količinama da, ako bude potrebno, intervenišemo na tržištu i obezbedimo dovoljne količine šećera za potrebe domaćinstava.”

U kompaniji ”Sunoko“, koja ima četiri fabrike šećera, u Baču, Kovačici, Pećincima i Vrbasu, povodom nestašice šećera u nekim objektima rekli su za “Novosti” da šećera ima dovoljno, da redovno snadbevaju kupce, a da je nestašica privremenog karaktera, jer je ovo vreme kada se prave različiti proizvodi od voća.

(MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image