• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hapšenje haških begunaca - boljitak za Srbe?

Ekonomisti smatraju da će hapšenje Gorana Hadžića poboljšati imidž Srbije za dolazak stranih investitora, ali nedovoljno za bolji život građana.

Hapšenjem haških begunaca Srbija je ispunila obavezu prema haškom Sudu, ali to neće doprineti da građani Srbije žive bolje ukoliko se ne reformiše ekonomski i pravni sistem, izjavio je ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović.

"Srbija je zastala sa tranzicijom, ima domaću valutu koja je, uz ukrajinsku, najgora u Evropi, javnu potrošnja jednu od najviših u Evropi i među liderima je po korupciji", rekao je Stevanović.

On je naglasio da pravosudni sistem Srbije odvraća investitore, jer nisu sigurni da će biti poštovane ugovorne obaveze.

"Tržiste u Srbiji je deformisano, javna preduzeća su u privilegovanom položaju i mogu da rade šta hoće", ocenio je Stevanović i dodao da je privatizacija preduzeća zastala na pola puta "sa tendencijom da se nikada ne završi, osim kada državi ponestane novca".

Stevanović je ukazao i na preveliku zaduženost zemlje i rast sive ekonomije.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da će završetak saradnje sa Haškim tribunalom, Hadžićevim hapšenjem, imati direktan i indirektan pozitivan uticaj na priliv stranih investicija.

Taj događaj će, prema Kovačeviću, direktno uticati na ubrzavanje evropskih integracija Srbije, a indirektno tako što će investitori imati konačan dokaz da je Srbija na dobrom putu i da će izvesno, jednog dana postati član najveće i najuspešnije regionalne integracije u svetu.

"To će doprineti percepciji investitora da smo sigurnija zemlja za ulaganja", dodao je Kovačević.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković ocenio je da je ispunjavanje uslova prema Haškom tribinalu dobro za političku elitu u zemlji, jer prestaju spoljni pritisci, ali da ekonomski problemi sa kojima su suočeni Srbija i Evropa i dalje ostaju.

Zdravković, koji je urednik sajta "Makroekonomija", smatra da je hapšenjem Hadžića skinut "spoljni zid sankcija prema Srbiji od 2000. do 2011. i da sa tim pada briga s glave političkoj eliti".

Ekonomski stručnjak Mahmut Bušatlija, međutim, smatra kako "sama činjenica da smo ispunili sve obaveze prema Hagu, apsolutno ništa neće pomoći oživaljavanju investicionih interesovanja za našu zemlju".

"Ništa bitno u oblasti investicija neće desiti, bez obzira što smo zadovoljili sve uslove Haškog tribunala, jer ono što opredeljuje investitore, jeste stabilan politički ambijent, a ne ratni zločinci, koji kad tad dođu pod udar zakona," mišljenja je Bušatlija.

Bušatlija je naglasio kako mora biti jasno da približavanje Srbije EU mora da bude u vezi sa ispunjavanjem ogromnog broja uslova, koji se tiču uređenja tržišnog ambijenta.

Po Bušatliji, "pre svega treba imati u vidu politički rizik zemlje koji od 2001, kada je počelo merenje, konstatntno raste, a to znači da naše sudstvo ne može da pruži adekvatnu zaštitu svojine i investicija".

Bušatlija je naveo kako je drugi problem "visoka korupcija, vezana za zloupotrebu političkog položaja, koja se najbolje se odslikava kroz privatizacije."

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image