• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Vlada će krizu sprečiti izvozom

Srbija mora striktno da poštuje fiskalna pravila i da podstiče izvoz kako bi spremno dočekala eventualni dolazak nove krize, ocenjeno je danas na sastanku predstavnika Vlade i monetarnih vlasti.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, koji je sazvao sastanak, istakao je da se sa pažnjom moraju pratiti sva ekonomska kretanja u regionu i Evropi kako bi se adekvatnim merama reagovalo na eventualno prelivanje krize u Srbiju.

Sastanku su pristusvovali članovi ekonomskog dela Vlade, predstavnici Narodne banke Srbije i Fiskalnog saveta, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na sastanku je zaključeno da se usvojena pravila fiskalne politike moraju poštovati kako bi se održala stabilnost na deviznom tržištu i sprečili potencijalni rizici koji bi mogli da utiču na veće oscilacije kursa dinara.

Dodaje se da zbog toga fiskalna odgovornost, štednja i smanjenje javne potrošnje moraju da se poštuju i ostvaruju od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa vlasti.

Ocenjeno je i da je uz poštovanje fiskalnih pravila neophodno i podsticanje izvozno orijentisane privrede i konkurentnih privrednih grana kao što su prehrambena industrija i poljoprivreda.

Ključnu važnost ima, istanknuto je na sastanku, i novi aranžman iz predostrožnosti koji bi Srbija uskoro trebalo da potpiše sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Taj sporazum bi bio garant makroekonomske stabilnosti ali i pokazatelj da Vlada vodi kredibilnu ekonomsku politiku što predstavlja pozitivan signal za sve potencijalne investitore sa kojima se vode pregovori o ulaganju u Srbiju", navodi se u saopštenju.

Na sastanku u Vladi Srbije razmatrano je i pitanje likvidnosti na finansijskom tržištu kao i mogućnost povećanja plasmana uz adekvatne kamatne stope.

Vlada Srbije najavila je da će zajedno sa Narodnom bankom Srbije održati i sastanke sa privrednicima i poslovnim bankama kako bi sagledali njihove predloge i ocenu aktuelne situacije.


(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image