• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajec: Građani nisu drastično siromašniji!

Ekomski savetnik premijera kaže da nije tačno da je standard građana opao za 60 odsto i pita na osnovu kojih podataka se iznose takve ocene.

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je danas da "apsolutno nisu tačne niti utemeljene tvrdnje da je standard građana u Srbiji u poslednjih godinu dana opao za drastičnih 60 odsto".

"Takođe, potpuno je nejasno na osnovu kakvih podataka se takve ocene iznose. Činjenica je da su potrošačke cene za poslednjih godinu dana porasle za 12,6 odsto, ali je i prosečna plata porasla u istom periodu nominalno za oko 15 odsto, odnosno preko dva odsto realno", rekao je Bajec, povodom napisa pojedinih medija o drastičnom padu standarda građana.

"Primera radi, neto plata u junu prošle godine iznosila je 34.180 dinara, ili po tadašnjem kursu oko 330 evra, dok je sada plata 39.322 dinara, odnosno oko 395 evra.Uz sve to u ovoj godini odmrznute su plate u javnom sektoru i penzije koje prate rast cena. Ne treba zaboraviti da je reč o oko dva miliona naših građana", naglasio je Bajec.

On je istakao da "nije sporno da i pored ovih činjenica veliki broj građana živi teško, naročito, zbog rasta cena u prvoj polovini ove godine, što se desilo i u drugim zemljama".

"U takvim okolnostima vlada je više puta intervenisala i stabilizovala snabdevenost tržišta i sprečila da dođe do većeg rasta cena osnovnih životnih namirnica. Smatram da je ipak najveći problem velika nezaposlenost i zato je vlada i na tom području donela više podsticajnih mera kako bi se zaposlenost povećala i oživela ekonomska aktivnost", dodao je savetnik premijera.

"Imajući u vidu naše procene koje su potvrđene i od strane međunarodnih finansijskih organizacija očekujemo da će ove godine doći do značajnijeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na prošlu godinu i da će taj rast iznositi preko tri odsto", rekao je Bajec.

On je ocenio i da je razumljiva bojazan građana od izbijanja nove krize, ali je istakao da vlada pažljivo prati sva zbivanja u međunarodnoj ekonomiji istovremeno se držeći dogovorene makroekonomske politike usaglašene sa Međunarodnim monetarnim fondom i naglasio da vlada neće dozvoliti da se dogovoreni ciljevi ne sprovedu.

"Vlada će po potrebi dodatnim merama intervenisati kako se efekti koji dolaze spolja ne bi suviše odrazili kako na ekonomsku aktivnost tako i na život naših građana", poručio je Bajec.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image