• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gorivo nam najskuplje u regionu

Cene evrodizela i benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji su više nego u svim zemljama okruženja, osim Grčke i Mađarske, pokazali su najnoviji podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Cene evrodizela i benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji su više nego u Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Evrodizel u Srbiji trenutno košta 1,32 evra za litar, dok je njegova cena najniža u Makedoniji 1,06 evra za litar, a najviša u Grčkoj 1,41 evra za litar.

Cena evrodizela u Mađarskoj je 1,31 evra za litar, u Crnoj Gori 1,28 evra, u Rumuniji 1,24 evra, u Sloveniji 1,23 evra, u Bugarskoj 1,22 evra, a u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 1,20 evra za litar.

I evropremijum BMB 95, koji u Srbiji košta 1,34 evra za litar, skuplji je nego u svim zemljama okruženja, osim u Grčkoj gde iznosi 1,67 evra za litar i Mađarskoj gde košta 1,34 evra za litar.

Evropremijum BMB 95 je najjeftiniji u BIH 1,17 evra za litar, zatim u Bugarskoj 1,24 evra, u Makedoniji i Rumuniji košta 1,25 evra, u Sloveniji 1,28 evra, u Hrvatskoj 1,29 evra, a u Crnoj Gori 1,34 evra za litar.

U Srbiji BMB 95 koji proizvodi NIS košta 1,29 evra za litar, naveli su u UNKS-u.

Cene naftnih derivata u Srbiji nisu se značajnije menjale u poslednja tri meseca, bez obzira što je cena sirove nafte na svetskom tržištu značajnije varirala, pokazale su analize tog udruženja.

U UNKS-a u ističu da na cenu naftnih derivata u Srbiji, osim cena nafte na svetskim berzama, utiče i kurs evra i regionalna ponuda i potržanja.

Na cenu goriva utiču i državna zahvatanja koja spadaju u red viših u regionu kada je u pitanju benzin, dok su ta zahvatanja za dizel otprilike ista kao u ostalim zemljama regiona, kažu u tom udruženju.

U Naftnoj industriji Srbije (NIS) kažu da su cene goriva na NIS- ovim pumpama konkurentne i u skladu sa cenama u okruženju.

Cene goriva u Srbiji u velikoj meri zavise od državnih zahvatanja odnosno od nivoa akciza i PDV - a, rekao je zamenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov koji nije mogao da precizira da li će biti skorog sniženja cena goriva na NIS- ovim pumpama.

To će zavisiti od države - da li će smanjivati iznos akciza na naftne derivate u 2011. a zavisiće i od tržišta i cena u regionu.

NIS, kako je naveo ima niz promotivnih akcija sniženja goriva ka što su "happy hour" i "happy day."

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image