• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi pečati ne znače slobodnu trgovinu

Dogovor Prištine i Beograda o carinskim pečatima ne podrazumeva početak slobodne trgovine roba sa naznakom "Made in Kosovo" na obe strane granice, piše "Koha ditore"

Za slobodnu trgovinu potrebna su i druga dokumenta koja imaju naznake državnosti Kosova, piše dnevnik "Koha".

"Jedan od pratećih dokumenata je i dokument o poreklu robe na kojem piše Republika Kosovo, isto piše i na drugim dokumentima kao što su uverenje o izvozu i druga dokumenta koje izdaju državne institucije Kosova", piše dnevnik.

Ako Srbija dozvoli da roba sa Kosova uđe u Srbiju svakako treba da prihvati dokumenta koja imaju oznake državnosti Kosova, konstatuje dnevnik i ističe da je zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Kosova Mimoza Kusari Ljilja najavila da će Kosovo primenjivati reciprocitet za sve eventualne prepreke koje Srbija može da postavi za izvoz kosovske robe.

Kusari smatra da je reciprocitet legitimiman ne samo kada su u pitanju pečati carine već i u drugim slučajevima gde Srbija, ali i druge države mogu postavljati prepreke. Prema njoj praksa je zemalja Cefte da ostvaruju reciprocitet za svaku eventualnu prepreku od neke države članice.

"Od sada pa nadalje biće praksa da u trenutku kada Srtbija izazove prepreke za kosovske proizvode iste će se primenjivati i za robu iz Srbije, ali ne samo za robu iz Srbije već će se sa reciprocitetom suočavati sve države koje stvaraju prepreke kosovskoj robi", kazala je Kusari.

Za izvoz robe sa Kosova u Srbiju će se upotrebljati dokumenta koja važe za izvoz kosovske robe u zemljama koje nisu priznale Kosovo, kaže Kusari Ljilja i dodaje da od toga nema odstupanja.

I predsednik Privredne komore Kosova, Safet Grdžaliu sa skepticizmom gleda na postignuti sporazum u Briselu ukoliko Srbija ne prihvati dokumenta koja su potrebna u procesu izvoza robe.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image