• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović: Gas neće pojeftiniti

U Srbiji neće biti pojeftinjenja gasa do kraja ove godine, a najverovatnije ni u sledećoj, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.Gradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji mogla bi početi krajem 2012.

On je napomenuo da je cena gasa u Srbiji za domaćinstva među najnižima u Evropi i da nižu cenu gasa u regionu ima samo Rumunija koja ima znatne količine domaćeg gasa i nije uvozno zavisna kao Srbija.

Bajatović je, na konferenciji za novinare u Novom Sadu, najavio mogućnost potpisavanja dugoročnog ugovora o isporuci gasa sa Gaspromom kojim bi Srbija dobijala gas jeftiniji za 15 odsto.

To pitanje je pokrenuto prilikom razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom prilikom njegove nedavne posete Beogradu.

To bi bio gas koji bismo dobijali po trenutno najbolje mogućim uslovima, ali o tome konačnu odluku treba da donese Vlada Srbije.

Govoreći o cenama gasa Bajatović je rekao da je nabavna cena tog energenta sa troškovima dopreme bez troškova poslovanja Srbijagasa u avgustu ove godine iznosila 34,3 dinara po metru kubnom a da je prosečna cena za tarifne kupce 30,7 dinara po metru kubnom.

Pritom je nabavna cena uvoznog gasa u avgustu bila 38,4 dinara po metru kubnom, rekao je on i dodao da Srbijagas na osnovu toga ima čist gubitak od osam dinara po metru kubnom.

Najavljeno poskupljenje gasa od 10 dosto za domaćinstva nije realno, rekao je on i dodao da je to poskupljenje daleko ispod tržišne cene kao i da neće drastično uticati na poboljšanje poslovanja Srbijagasa.

Generalni direktor Srbijagasa je naveo da je ukupna zaduzenost tog preduzeća na dan 5. septembra ove godine iznosila 634,3 miliona evra od čega dugovanja za kredite pod komercijalnim uslovima iznose 204,3 miliona evra, a krediti sa državnom garancijom 430 miliona evra.

On je naveo da su ukupni nepriznatni troškovi Srbijagasa 200 miliona evra i naglasio da je uredno plaćanje gasa uslov za obezbeđivanje potrebnih količina tog energenta za tržište Srbije.

U slučaju da se ne promeni cena gasa i da ne bude podignuta naplata potraživanja "Srbijagas" će biti prinuđen da se zadužuje po komercijalnim uslovima, rekao je Bajatović.

Broj domaćinstava koja troše prirodni gas u Srbiji je, prema njegovim rečima, povećan sa 65.000 na 72.000 domaćinstava, ali je potrošnja zadržana otprilike na istom nivou.

Od 2008. do danas povećan je broj korisnika gasa za oko 11 odsto odnosno sa 67.717 kupaca na 75.166, dodao je Bajatović.

Govoreći o zaposlenima u Srbijagasu on je naveo da je od 2009. zaposleno novih 16 radnika i dodao da ih je trenutno 1.126.

Izgradnja Južnog toka krajem 2012?

Izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju mogla bi početi krajem 2012. godine ukoliko do kraja ove godine bude donesena konačna investiciona odluka za taj projekat, izjavio je prvi čovek "Srbijagasa".

On je najavio da će vrlo brzo u Srbiji biti osnovana ćerka firma za projekat gasovoda "Južni tok".

Bajatović je na konferenciji za novinare naveo da će dužina tog gasovoda kroz Srbiju iznositi 400 kilometara i da će njegov kapacitet biti nešto manji od 40 milijardi metara kubnih gasa godišnje, a da je procenjena vrednost za deonicu tog gasovoda kroz Srbiju 1,38 milijardi evra.

Direktor "Srbijagasa" je, međutim, najavio da bi navedeni parametri mogli da budu i nešto viši.

Projekat "Južni tok" možda ne ide tempom kojim bi želeli njegovi investitori, ali će taj gasovod sigurno biti izgrađen kao što je izgrađen i "Severni tok", dodao je Bajatović.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image