• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamatna stopa NBS pala na 10,75 odsto

Narodna banka Srbije danas je smanjila referentnu kamatnu, koju plaća na svoje hartije od vrednosti, za 0,5 procentnih poena, na 10,75 odsto, saopštila je NBS. Očekuje se dalji pad inflacije.

Procena Izvršnog odbora NBS je da će septembarska inflacija biti jednocifrena i da će se u narednom periodu "nastaviti njeno približavanje cilju".

U NBS svoju procenu baziraju na stabilizovanim canama hrane i usporenom rastu regulisanih (državnih) cena.

Sve manja tražnja za robama zbog besparice i usporene privredne aktivnosti, i dalje će biti preovlađujući faktor za snižavanja infalcije.

U Institutu za tržišna istraživanja (IZIT) dodaju da je inflacija u avgustu stagnirala je i kao posledica dobrog poljoprivrednog roda ove godine i pada cena sirovina na svetskom tržistu a ne ekonomske politike u zemlji.

To je na konferenciji za novinare kazao saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović uz napomenu da domaću privredu i dalje karakteriše pojačana nelikvidnost dok zaduženost države raste.

Đogović je kazao da je stabilnost kursa pozitivna stvar ali da je to privid poboljšanja jer trenutni kurs dinara nije rezultat rasta izvoza već restriktivne monetarne politike koju vodi Narodna banka Srbije (NBS).

Usled pada izvoznih porudžbina u avgustu ove godine došlo je do smanjenja izvozne aktivnosti na mesečnom nivou od 4,3 odsto. Istina, redukovan je i uvoz za 11,1 odsto, usled smanjene potrebe za nabavkama sirovina iz inostranstva jer su porudžbine za proizvodnju umanjene ali i pod uticajem sezone godišnjih odmora kada pada domaća i ino tražnja, pokazuju podaci IZIT-a.

Zaključno sa avgustom ove godine inflacija je dostigla nivo od 6,2 odsto , dok će ovogodišnja stopa inflacije biti iznad šest procenata.

U avgustu ove godine, u odnosu na isti mesec lane, potrošačke cene su porasle 10,5 odsto. Julska deflacija nastala je pre svega kao rezultat pada potrošačkih cena hrane i bezalkoholinih pića. Cene povrća su tako opale za 18,1 odsto a voća za 9,6 odsto.

Izvršni odbor NBS očekuje da će inflacija nastaviti da pada i da će se u granicama cilja (4,5 plus-minus 1,5 odsto) naći u prvom polugodištu naredne godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 10. novembar.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image